reklamı kapat

POPÜLER

Meta Quest Pro, metaverse geleceği için kötü bir gösterim oldu

 - Güncelleme: 23 Kasım 2022 11:42

Meta imzalı yeni sanal gerçeklik başlığı Meta Quest Pro, yapılan bir incelemeye bakılırsa metaverse geleceği için kötü bir gösterim konumunda.

Meta CEO’su Mark Zuckerberg tarafından Meta Connect 2022 etkinliğinde görücüye çıkarılan sanal gerçeklik başlığı Meta Quest Pro, ilk tanıtıldığı zaman dikkat çekmeyi başarmıştı. Öncelikle temel olarak üzerinden geçmek adına birçok rakibinden daha ince bir gövdesi bulunan Quest Pro, iki adet hassas çalışan kablosuz kontrolcü ile geliyor ve dışında yerleşik ortam analizi için kameralar ile sensörler taşıyor. Gücünü Snapdragon XR2 Plus işlemciden alan sanal gerçeklik başlığı, 12 GB RAM’e sahip ve 256 GB dahili depolama ile geliyor.

İki adet 1800×1920 piksel 90 Hz LCD ekran taşıyan Meta Quest Pro, güncellenen optikler ile Quest 2’den daha iyi görüntü kalitesi ortaya koyuyor. Maksimum 2 saatlik bir kablosuz kullanıcı deneyimi getiren ve istenirse kabloyla sürekli enerji sağlanabilen ürün, Quest 2’den yüzde 50 daha hızlı ve toplamda 10 farklı sensör ile donatılmış durumda. Kamera sistemleriyle çevrenin görülebilmesine imkân tanıyan Quest Pro, burada artırılmış gerçeklik tarafına da giriş yapıyor ve bulunduğunuz ortama sanal objeler yerleştirebiliyor. İçindeki sensörler ile göz ve yüz hareketlerini takip edebilen ürün, bunları sanal avatarınıza aktarabiliyor.

Peki bu güçlü altyapı pratik kullanıma da yansıyor mu? Bunun cevabı maalesef hayır. Meta’nın çok önem verdiği metaverse geleceği özelinde hazırlanan, metaverse dönüşümü sonrasında satışa sunulan ilk ürün olan 1.499 dolarlık Quest Pro, yapılan incelemelere göre beklentilerin oldukça gerisinde kalıyor. Başlığı The Verge internet sitesi için inceleyen Adi Robertson, sunulan deneyimden hiç memnun kalmamış isimlerin başında geliyor.

Beni buradan çıkarın” başlığını verdiği incelemesinde “Quest Pro iyi değil” diyen editör şunları aktarıyor: “Görünüşe bakılırsa plansız ve amaçsız bir şekilde piyasaya sürülen Quest Pro, VR’ın güçlü yönlerini değil dezavantajlarını öne çıkarıyor ve telafi edilemeyecek kadar kötü yazılımlarla geliyor. Meta’nın nereye gittiğini ya da neyi hedeflediğini görüyoruz ancak şu anda şirketin mevcut metaverse dünyaları pek de eğlenceli bir yer değil.”

Pahalı, ağır ve faydalı pratik kullanımlardan uzak bir ürün olarak görülen Quest Pro, toplantılara ev sahipliği yapması, büyük monitörlerin yerini alması ve sanal gerçeklikte diğer insanlarla daha kalıcı bir bağlantı hissi yaratması istenilen bir seçenek ancak bunu şu an yerine getirmiyor ve son kullanıcıyı kendisine çekecek bir seçenek gibi durmuyor. Meta’nın tam 10 milyar dolardan fazla para akıttığı Reality Labs’tan çıkan en gelişmiş gerçeklik başlığı, alanın daha emekleme aşamasında olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.

Burada ya da hemen yukarıda izleyebileceğiniz video incelemede de görebileceğiniz üzere Meta’nın Horizon sanal dünyaları özelinde hazırladığı metaverse deneyimi gerçekten çok kötü durumda. Grafikler 2022 yılına yakışmayacak düzeyde basit görünüyor, karakterler akıcı ya da doğal bir şekilde hareket edemiyor. Karakterlerin henüz bacakları da bulunmuyor ancak bu ilerde değiştirilecek.

Buradaki kötü deneyimi, güçlü donanımlarına rağmen Quest Pro da değiştirmiyor, yeni başlık onca gelişmiş sisteme rağmen basit algılamaları dahi doğal şekilde gerçekleştiremiyor. Aynı zamanda Meta’nın metaverse için kurduğu altyapıları da kararlı çalışmıyor, az kişi kullanıyor olmasına rağmen çok sık hatalar görünüyor. Kişiler bu dünyada birbirleriyle düzgün iletişim kuramıyor, Horizon’u inanılmaz şekilde Meta’nın çalışanları dahi kullanmak istemiyor.

Adını sırf metaverse için Meta haline getiren firma, metaverse özelinde başarısızlığa uğrayacak izlenimi oluşturuyor. Bunu sadece biz değil Meta’nın yatırımcıları da öyle düşünüyor. Metaverse için harcanın büyük paralar, gelirleri eriyen Meta içerisinde huzursuzluk yaratmış durumda.

Meta Quest Pro yanında bu ilginizi çekebilir: Tam 2 bin beygirlik Ford Pro Electric SuperVan

İLGİLİ HABERLER