Instagram, Facebook ve WhatsApp’ın çatı şirketi Meta, yeni bir iddiaya göre Ray-Ban akıllı gözlüğün yenisine bir ekran koyabilir.
Mevcut Ray-Ban akıllı gözlük modelinde herhangi bir ekran yer almıyor. Üründe bunun yerine kameralara dayalı sesli iletişim sunuluyor. Son iddialar ise yeni modele bir ekran konulacağına işaret ediyor. 2025’te tanıtılacağı iddia edilen yeni jenerasyon gözlük, ekran ile beraber çok daha fonksiyonel bir seçenek halini alabilir. Ray-Ban akıllı gözlük bundan önce bir güncelleme ile gündeme gelmişti. Dikkat çeken ürün artık İngilizce ile İspanyolca, Fransızca veya İtalyanca arasında gerçek zamanlı çeviri yapabiliyor. Gözlük için ayrıca bir “canlı yapay zeka” altyapısı da getirilmiş durumda. Canlı yapay zeka ile gözlük, dahili kamerasını kullanarak takan kişinin baktığı her şeyi görebiliyor ve bunları algılayarak sorulan sorulara gerçek zamanlı olarak cevaplar verebiliyor. Meta’ya göre sistem kişilere yemek hazırlama, bahçe işleri veya yeni bir bölgeyi keşfetme gibi konularda sesli olarak yardımcı olabiliyor.
Bu gözlük bundan önce dikkat çeken bir çalışmaya gündeme gelmişti. İki Harvard Üniversitesi öğrencisi, Ray-Ban akıllı gözlüğü kullanarak ürkütücü bir kişi algılama sistemi oluşturmuştu. Ray-Ban akıllı gözlük modelinin bünyesinde bir kamera bulunuyor. Bu kamera ile Instagram’a canlı olarak görüntü aktarabilen akıllı gözlük, bu konuda ilginç bir gösterimle gündemde yer alıyor. AnhPhu Nguyen ve Caine Ardayifo isimli Harvard Üniversitesi öğrencileri, gözlüğün Instagram’a aktardığı canlı yayını gerçek zamanlı olarak analiz edebilen bir sistem kurdu.
Bu sistem videodaki kişilerin yüzlerini bir yapay zeka modelinden güç alarak algılıyor ve kişinin kim olduğunu gerçek zamanlı olarak gösterebiliyor. Burada farklı veritabanlarından yararlanan sistem, kişinin ismini bulmanın yanı sıra, diğer kişisel bilgilerini (adres, yaş, telefon numarası, okul geçmişi vb.) de ortaya çıkarıyor. ”I-XRAY adı verilen deneysel sistem, elbette oldukça ürkütücü ve gelecek için endişe verici duruyor. Sistemin tam olarak nasıl çalıştığı ise hemen aşağıda ya da doğrudan burada izleyebileceğiniz videoda gözler önüne seriliyor: