Meta, 2020 yılında satın aldığı GIPHY için önemli bir karar ile karşı karşıya kaldı. Bu nedenle GIF odaklı şirket tanıdık bir isme satıldı.
Instagram, WhatsApp ve Facebook’un çatı şirketi Meta, 2020 yılında yaklaşık 400 milyon dolarlık bir anlaşma ile GIPHY şirketinin sahibi olmuştu. Dünyanın en popüler GIF barındırma ve paylaşma servislerinden olan GIPHY’nin alınması zamanında oldukça mantıklıydı. Bu adım ile GIPHY içerisindeki GIF kütüphanesi Instagram‘a ve diğer platformlarına entegre eden sosyal medya devi, bu sayede gerçekten çok büyük bir arşivi yönetmeye başladı. GIF paylaşımı yanında üretimi konusunda da faaliyet gösteren GIPHY, daha sonra sürpriz bir durumun merkezinde kaldı. Meta’ya İngiltere merkezli soruşturma sonunda GIPHY’i satması söylendi. Bu Competition and Markets Authority (CMA) tarafından yasal olarak bildirilen durumun arkasında rekabet konusu yer alıyordu. Resmî kuruma göre Meta’nın GIPHY’nin sahibi olması, sosyal medya ağları arasındaki rekabete engel oluyor. Bu endişenin ancak satış ile ortadan kaldırılabileceği aktarıldı ve bugün bu konuda beklenen sona ulaşıldı. Meta, GIPHY’yi 53 milyon dolarlık bir anlaşma kapsamında stok fotoğraf devi Shutterstock’a sattı.
Daha önce verilen “satacaksın” kararı özelinde Meta sözcüsü Matthew Pollard şunları söylemişti: “CMA’nın kararı bizi hayal kırıklığına uğrattı ancak bugünkü kararı konuyla ilgili son söz olarak kabul ediyoruz. GIPHY’nin elden çıkarılması konusunda CMA ile yakın iş birliği içinde çalışacağız.” Meta (Facebook döneminde) aslında bu tarz bir konuyla ilk defa gündeme gelmedi. Şirket 2020 Aralık ayında ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) tarafından dava edildi. Bu davanın merkezinde firmanın rekabete aykırı davranışları ve sosyal medya alanında bir monopoli oluşturması yer alıyordu. FTC, Facebook’un satın alarak bünyesine kattığı Instagram ve WhatsApp‘ı kurulan monopolinin bir parçası olarak görüyor ve Facebook’un alınan bu firmaları elinden çıkarmasını istiyordu. Instagram ve WhatsApp özelinde şirkete yönelik resmi bir “satacaksın” kararı çıkmadı.