reklamı kapat

POPÜLER

Avrupa Birliği

Meta ve TikTok, Avrupa Birliği’ne dava açıyor

 - Güncelleme: 09 Şubat 2024 09:18

Avrupa Birliği, Digital Markets Act ile teknoloji firmaları için yeni çizgiler çekiyor, yeni dönemde Meta ve TikTok bir konudan hiç hoşlanmıyor.

Avrupa Birliği, kaçıranlar için Digital Markets Act (DMA) mevzuatı ile Avrupa merkezli olarak teknoloji alanında antitröst yani tekelcilik karşıtı sağlam bir temel oluşturmak istiyor. Üzerinden genel olarak geçmek gerekirse Avrupa ülkeleri DMA ile şimdiye kadar yaşanan sorunları tek kalemde ortadan kaldırmayı istiyor. DMA sayesinde örneğin ufak teknoloji firmalarının büyük teknoloji firmaları ile daha kolay şekilde rekabet edebilmesine imkân tanınacak. DMA kapsamında WhatsApp, Facebook Messenger ve iMessage gibi mesajlaşma servisleri de daha açık hale getirilecek. Digital Markets Act ile beraber bu adı geçen servisler birbirleriyle iletişim kurabilir / birlikte çalışabilir hale gelecek. Yeni dönemde ayrıca her üretici, tüketicilere özgürce arama motoru, dijital asistan ve tarayıcı seçme şansı tanınacak. Ayrıca iOS ve Android cihazlar içerisinde ön yüklü olarak gelen her uygulamanın silinmesine zorunu olarak izin verilecek.

[haber id=”87379

Avrupa Birliği ayrıca DMA ile beraber hazırlanan Digital Services Act (DSA) ile de firmaları sıkıştırıyor, büyük platformların “DSA” merkezli yeni dönemde dezenformasyonu sınırlamaları, yasa dışı içerikleri hızlı şekilde kaldırmaları, çocukları iyi şekilde korumaları, risk değerlendirmesi yapmaları, riskleri azaltmaya yönelik adımlar atmaları ve dış denetime tabi tutulmaları gerekiyor. Yeni kurallar çerçevesinde AB tarafından daha sıkı biçimde denetlenecek firmalar, düzenleme ile denetimlere tabi olmak için AB’ye para ödemek durumunda bulunuyor ve bundan hiç ama hiç hoşlanmıyor. 

AB, kendi uygulama görevlerini finanse etmeye yardımcı olması için platformlara denetim ücretleri uygulama yetkisine sahip ve bu temelde 2024 için sadece Meta’nın 11 milyon euro ödemesi gerekiyor. TikTok’un ne kadar denetleme ücreti ödeyeceği bilinmiyor ancak iki ismin bu ücreti adil bulmadığından Avrupa Birliği’ne dava açtığı açıklanıyor. Bu davanın nasıl sonuçlanacağı elbette henüz bilinmiyor ancak iki ismin işi oldukça zor görünüyor. Son aşamada firmalar hem kendilerini denetleme ücretini hem de mahkeme ücretlerini ödemek zorunda kalabilir.

Meta ve TikTok merkezli Avrupa Birliği hamleleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Motorola’nın uzaktan kablosuz şarj teknolojisi

İLGİLİ HABERLER