WhatsApp, Instagram ve Facebook’un çatı şirketi Meta, yeni açık kaynak büyük dil modeli Llama 3 için çıkışı önümüzdeki ay yapacak.
Llama 3 için çıkışın önümüzdeki ay yapılacağı Londra merkezli bir etkinlik kapsamında resmi olarak açıklandı. Meta mühendisleri tarafından hazırlanan mevcut sürüm Llama 2, eğer bilmiyorsanız birçok benzerinden farklı olarak açık kaynak tasarlanan yani üzerinde istenildiği gibi çalışılabilen “ücretsiz” bir sistem olarak çok ses getirmişti ve model ilk aşamada 7 milyar, 13 milyar ve 70 milyar parametre destekli üç farklı sürüme sahipti. Yeni sürüm Llama 3 ile henüz tam olarak neler sunulacak bilinmiyor ancak firma bu yeni LLM üzerine birçok farklı hizmet kuracağını aktarıyor. “Meta Yapay Zekayı” dünyanın en kullanışlı asistanı haline getirmek isteyen ve bunun için yeni LLM ile çok daha geniş bir kapsama alanı sunacağı söylenen Meta, henüz kesin değil ancak üçüncü sürüm ile en üstteki parametre genişliğini 140 milyara kadar çıkarabilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Meta bundan geçtiğimiz aylarda ses odaklı bir yapay zeka sistemiyle de dikkat çekmişti. Yazılanları müziğe dönüştüren MusicGen sonrasında karşımıza çıkarılan Voicebox isimli sistem, direkt olarak Meta CEO’su Mark Zuckerberg tarafından tanıtılmıştı. Şirketin üzerinde çalışmaya devam ettiği bu sistem, yazılanları gerçek insan konuşmaları (Şimdilik altı farklı dilde) haline getirebiliyor. Yapılan açıklamaya göre sistem 50 bin saatten fazla ses kullanılarak eğitilmiş. Gösterilen ilk örneklerden çok iyi çalıştığı görülen sistem, yazılanları sesli hale getirmesi yanında içerisine yüklenen sesleri temizleyebiliyor. Burada ses kaydına giren köpek havlaması ya da otomobil kornası gibi istenmeyen gürültüler saniyeler içerisinde yapay zeka tarafından temizlenebiliyor.
Nasıl çalıştığı buradaki videoda net olarak gözler önüne serilen altyapı için “Gelecekte, Voicebox gibi çok amaçlı üretken yapay zeka modelleri sanal asistanlara ve Metaverse’deki NPC karakterlere doğal sesler verebilir.” açıklamasını yapan Meta, aynı zamanda şunları da aktarmıştı: “Voicebox, görme engelli kişilerin arkadaşlarından gelen yazılı mesajları yapay zeka tarafından kendi sesleriyle okunurken duymalarını sağlayabilir, içerik oluşturuculara videolar için kolayca ses parçaları oluşturmaları ve düzenlemeleri için yeni araçlar sunabilir ve çok daha fazlasını yapabilir.”