Sağlık alanında çalışmalar yürüten Microsoft, önümüzdeki 10 yıl içinde kanseri çözebileceğine inanıyor.
2030 yılında tüm dünyada rastlanan kanser vakalarının 21,7 milyonu bulması ve o zamana kadar toplamda kanser yüzünden 13 milyon insanın öleceği tahmin ediliyor. Alanda pek çok çalışma yapan şirketin yanı sıra programlama, matematik ve biyolojiyi bir araya getiren Microsoft da hastalığı bir bilgisayar virüsü gibi çözebileceğini iddia ediyor. Kanserli hücreleri gözlemleyip, yeniden programlamayı amaçlayan özel bir biyolojik ölçüm birimi kuran Microsoft, yakın gelecekte bu birimin kanser araştırmalarını tarayıp yeni tedavi yöntemleri üretmesi planlanıyor.
Kanser üzerine halihazırda yazılmış sayısız makale ve araştırma bulunuyor. Herhangi bir insanın tüm bu araştırmaların hepsini okuması ise pek mümkün değil. Makine öğrenimi teknolojisi sayesinde bilgisayarların da insanlar gibi düşünüp, öğrenebilme yetisini bu alanda kullanabilmeyi uman Microsoft, sayısız araştırma ve makaleyi hızlı bir şekilde okuyup ayrıştırarak bilgisayarların hastalığı anlaması ve iyileştirebilecek ilaç çözümleri sunmasını bekliyor.
Bilgisayarların hücrelerin davranışlarını ve kanserli hücreye dönüşüm evresini anlamasının hücre içinde tepkime yaratabilme ihtimalini de doğuruyor. Bu mantıkla hücrelerdeki kanser etkisi tersine çevrilebilir ve hücreler “yeniden programlanıp” sağlıklı hale getirilebilir. Kulağa bilim kurgu filmlerinden fırlamış bir çözüm gibi görünse de Microsoft’un biyolojik ölçüm birimi başkanı Andrew Philips teknik olarak 5 ya da 10 yıl içinde bunun mümkün olduğunu söylüyor.