Yazılım devi Microsoft Build 2024 kapsamında yeni duyurular yaptı. Firma bu sefer daha çok yazılım odaklı gitti.
Microsoft Build 2024’ün ikinci gününde de hem kurumsal alana hem de son kullanıcıya hitap eden önemli duyurular yapıldı. Peki öne çıkanlar neler oldu? Dikkat çekenleri maddeler halinde bir araya getirdik:
-Microsoft, Meta Quest başlıklara “Windows Volumetric” uygulamalarını getireceğini duyurdu.
-Şirket sunum kapsamında Team Copilot’u duyurdu. Bu sistem normal Copilot’tan farklı olarak takımlara odaklanıyor, altyapı ortak görüşmeler organize edebiliyor ve toplantılara geç gelenlere özetler sunabiliyor. Team Copilot ayrıca Planner’da görevler oluşturabiliyor ve çalışanlara görevler atayabiliyor, proje bitiş tarihlerini takip ederek haber verebiliyor ve belirli bir göreve katkıda bulunmaları veya gözden geçirmeleri gerektiğinde belirli ekip üyelerini bilgilendirebiliyor.
-Microsoft yakında işletmelerin ve geliştiricilerin sanal çalışanlar gibi hizmet edecek ve çeşitli görevleri otomatik olarak yerine getirebilecek yapay zeka destekli Copilot’lar oluşturmasına izin verecek.
-Microsoft, iş dünyasında sevilen Teams platformuna kullanıcıların tepkilerinde ve mesajlarında kullanmak üzere kendi özel emojilerini yüklemelerine olanak tanıyan yeni bir altyapı getiriyor.
-Microsoft Edge tarayıcı yakında YouTube, LinkedIn, Coursera ve daha fazlası sitede gerçek zamanlı video çevirisi yapabilecek. Sesli olarak çalışan süreç için hemen aşağıdaki video paylaşılıyor, özellik şu an İspanyolca’dan İngilizce’ye çevirinin yanı sıra İngilizce’den Almanca, Hintçe, İtalyanca, Rusça ve İspanyolca’ya çeviri yapabiliyor.
-Detaylarına burada yer verdiğimiz Phi-3 üstüne Phi-3-vision dil modeli tanıtıldı. Bu yeni model isminin de işaret ettiği üzere görebiliyor yani “multimodal” bir temelde görev yapıyor. 4.2 milyar parametreli model, hem metinleri hem de resimleri okuyabiliyor ve mobilde de çalışabiliyor.
-Yapılan açıklamaya göre yapay zeka odaklı Windows 11’in arka planında 40’tan fazla yapay zeka modeli çalışıyor. Söylendiği kadarıyla Windows Copilot Runtime üzerine kurulan bu YZ modellerini diğer geliştiriciler kendi uygulamalarında/yazılımlarında kullanabilecek.
-Build etkinliğiyle eş zamanlı olarak bir Snapdragon Dev Kit / Geliştirici Kiti de duyuruldu. Bu 900 dolarlık ufak PC’de Snapdragon X işlemciler yer alıyor, 4.6 TFLOP GPU’lu ve 32 GB RAM’li model spesifik olarak geliştiricilere odaklanıyor.
Peki Build 2024 etkinliğinin ilk gününde neler duyurulmuştu? Örneğin dün akşam duyurulan Copilot+ PC, şirketin yapay zeka odağına sahip yeni dizüstülere verdiği özel bir marka ve temelde kişisel bilgisayar tarafı için yeni bir dönem anlamına geliyordu.
Sunumda verilen bilgiye göre özel Qualcomm, Intel ve AMD işlemciler taşıyacak Copilot+ PC’ler taşıdıkları özel yapay zeka birimlerine sahip işlemcileri (Burada en az 40 TOPs NPU işlem gücü, 16 GB RAM + 256 GB depolama isteniyor) ve diğer teknik altyapıları ile birçok akıllı yapay zeka özelliğini yerleşik olarak çalıştıracak, yani devamlı bir bulut bağlantısı gerekemeyecek.
Dell, Lenovo, Samsung, HP, Acer ve Asus‘tan çok sayıda Copilot+ PC’lerin geleceğini belirten (Dün akşam birçok model resmi olarak tanıtıldı) ve aynı zamanda kendisi de 22 saat yerel video oynatma ile 18 saat web’de gezinme sunacak Arm temelli Copilot+ PC’ler hazırlayan Microsoft, Copilot+ PC’lerin M3 destekli MacBook Air’den yüzde 58 daha hızlı olduğunu belirtiyor.
Copilot+ PC’lerin sunacağı yapay zeka özelliklerden birisi sunumda üzerinde çok durulan “Recall” olacak. “Bilgisayarınızda yaptığınız her şey için bir fotoğrafik hafıza” olarak aktarılan Recall özelliği, kişilerin PC’lerinde gördükleri içerikler arasında arama yapmasına ve bunu haftalar öncesine götürmesine imkan tanıyacak.
Özet olarak çok ama çok gelişmiş bir geçmiş arama sistemi olan Recall, şimdiden çok iyi geri dönüşler almış durumda. Buna ek olarak basit çizimleri kaliteli görsellere çevirecek bir sistem ile gerçek zamanlı çeviri altyazısı gibi faydalı altyapılar da sunulacak, eski Copilot özellikleri de geçilecek yeni GPT-4o büyük dil modeli ile daha hızlı görev yapacak.
Microsoft, Arm tabanlı donanımları ve yapay zeka sistemlerini daha iyi desteklemek için Windows 11’in temel bileşenlerini yeniden tasarladığını söylüyor. Burada yeni bir kernel, derleyici ve en önemlisi eski x86 ve x64 uygulamalarını çalıştırmak için “Prism” adlı bir emülatör ya da Arm dönüştürücü katmanı da bulunuyor.
Bu önemli çünkü Prism sayesinde Arm işlemciler için yapılmayan uygulamalar Arm temelli Copilot+ PC’lerde sorunsuz olarak çalıştırılabilecek. Yeni dönemde elbette direkt olarak Arm işlemcili Copilot+ PC’lere özel yazılımlar da olacak, örneğin Photoshop, Lightroom, Firefly ve Express’in Arm sürümleri dün itibarıyla çıkmış durumda. Diğer yazılımlar ise daha sonra kullanıma sunulacak.
Microsoft tarafından Build 2024 etkinliği kapsamında tanıtılan Arm mimarili ilk Copilot+ PC’ler ise Snapdragon X Elite işlemcili 13,8-inç ve 15-inç ekranlara sahip yeni Surface Laptop modelleri oldu. Aynı zamanda OLED ekrana sahip Snapdragon X Plus işlemcili Surface Pro 10 da resmi olarak görücüye çıkarıldı.
Sadece yerleşik olarak 22 saat boyunca video oynatabilen yeni Surface Laptop modelleri değil, Copilot+ PC’lerin birçoğunda Qualcomm tarafından geliştirilen Snapdragon X Elite işlemcilere yer verilecek.