Yazılım devi Microsoft, bugün önemli bir sürpriz yaparak Majorana 1 adını verdiği kuantum hesaplama çipini tanıttı.
Microsoft Majorana 1, mevcut sistemlerin onlarca yıla ihtiyaç duyduğu son derece karmaşık işlemleri çok daha kısa sürede çözebilecek bir kuantum hesaplama çipi olarak karşımıza çıkarıldı. Microsoft, Majorana 1’in Topolojik Çekirdek mimarisini kullanan ilk kuantum hesaplama çipi olduğunu belirtiyor ve tarihi çipte daha güvenilir kübitler oluşturmak için Majorana parçacıklarını kontrol edebilen topokondüktör adlı yeni bir malzeme türünü kullanıyor (Bu parçacık, katı, sıvı veya gaz olmayan bir madde hali olarak tanımlanıyor). Tam 17 yıllık ARGE çalışmalarının sonucu olduğu belirtilen Majorana 1, kuantum hesaplama alanında büyük bir devrim olarak öne çıkarılıyor. Pek çok yeni ilaç, teknoloji ve materyalin üretimine katkı sağlayabileceği düşünülen çip, şu anda teorik olarak son derece etkileyici ve heyecan verici görünüyor.
Bundan önce Google tarafından geliştirilen kuantum hesaplama çipi Willow duyurulmuştu. Google CEO’su Sundar Pichai, Willow’u bir süper bilgisayarın tamamlaması tam 10 septilyon yıl gerekecek görevi yalnızca 5 dakika içinde gerçekleştirebilen bir kuantum hesaplama çipi olarak tanıtmıştı. Hataları katlanarak azalttığı ve bu sayede kuantum hesaplama alanındaki en büyük zorluklardan birini tarihe gömdüğü söylenen Willow hakkında bir açıklama yapan Pichai, X hesabı üzerinden şunları söyledi: “Willow’u, ilaç keşfi, füzyon enerjisi ve batarya tasarımı gibi alanlarda pratik uygulamaları ve faydaları olan kullanışlı bir kuantum bilgisayar inşa etme yolculuğumuzda önemli bir adım olarak görüyoruz.”
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kuantum tarafında daha önce Türkiye merkezli bir gelişme gündeme gelmişti. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Türkiye’nin ilk kuantum bilgisayarı QuanT için resmi tanıtımı gerçekleştirdi. Dikkat çeken gelişme hakkında TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi şunları aktarmıştı:
“TOBB ETÜ olarak ülkemizin ilk kuantum bilgisayarı QuanT’ı (Quantum Computer of TOBB ETÜ) 21 Kasım 2024 tarihinde gerçekleştirdiğimiz törende tanıttık. TOBB ETÜ Teknoloji Merkezi’nde düzenlediğimiz bu etkinlik, Türkiye’nin bilim ve teknoloji yolculuğunda tarihi bir adım olarak kayıtlara geçti. Tanıtım törenine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz’ın yanı sıra TOBB Başkanı ve TOBB ETÜ Mütevelli Heyeti Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Aselsan yöneticileri, akademisyenler ve iş dünyasından birçok değerli isim katılım sağladı. Konuşmalarda, Türkiye’nin teknoloji devleri arasına yükselmesinde kuantum bilgisayarların taşıdığı stratejik önem vurgulandı.”
QuanT, stratejik öneme sahip kuantum teknolojileri alanında Türkiye’nin kapasitesini artırmayı hedefleyen bir girişim olarak dikkat çekiyor. Süperiletken entegre devreler, yapay zeka, 6G ve ötesi haberleşme teknolojileri gibi birçok ileri teknoloji alanında çalışmalar yürüten TOBB ETÜ, bu alandaki liderliğini sürdürmek amacıyla Süperiletken Kuantum Çip Üretimevi’nin kurulmasını planlıyor. Bu tarihi başarı, sadece TOBB ETÜ’nün değil, Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanındaki yetkinliğinin bir göstergesi. QuanT’ın ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyoruz. TOBB ETÜ, Türkiye’nin teknoloji üreten ve dünyaya yön veren bir ülke olması yolunda kararlılıkla çalışmalarını sürdürmeye devam edecek.”
Kuantum bilgisayarlar, normal bilgisayarlardan farklı olarak işlemleri “bit” yerine “kuantum bitleri” (kubit olarak geçiyor) ile gerçekleştiriyor. Üzerinde çalışmaların aktif olarak devam ettiği kuantum bilgisayar teknolojisi, son kullanıcıya hitap etmiyor ve sadece bilimsel araştırmalar için kullanılıyor.