Windows 11 işletim sistemi gündemden düşmezken, bu sefer Microsoft ve Qualcomm arasındaki özel ARM temelli ortaklık gündemde.
XDA’nın haberine göre Microsoft ve Qualcomm arasında uzun süre önce imzalanan özel bir Windows ortaklığı yer alıyor. Bu ortaklığın arkasında ise Windows’un ARM temelli işlemcilere özel sürümü bulunuyor.
Ortaya çıktığı kadarıyla bu ortaklık, Windows’un ARM sürümünü Qualcomm işlemcili bilgisayar modellerine özel kılıyor. Bu yüzden Samsung, Apple ya da MediaTek gibi firmaların Windows işletim sisteminin ARM temelli sürümünü kendi işlemcilerine sahip herhangi bir dizüstü bilgisayar koyamadığı belirtiliyor.
Bu konuya en çok M1, M1 Pro ve M1 Pro Max işlemcilere sahip Mac bilgisayarlara sahip Apple kullanıcıları kızıyor. Onlar bazı ihtiyaçları için macOS yanında Windows 11 kurmak istiyor ancak ARM temelli tam destek verilmiyor.
Ayrıca Microsoft ve Qualcomm arasındaki ortaklığın Windows’un ARM sürümünün yayılımını düşürdüğü de ortada. Bu da yine tepki çekiyor çünkü piyasada Qualcomm işlemcili Windows PC neredeyse yer almıyor.
Kaynaklar Microsoft ve Qualcomm arasındaki ortaklığın yakında biteceğini aktarıyor ancak bunun için henüz net bir tarih verilmiyor.
Windows 11 işletim sisteminin artık yukarıda görebileceğiniz gibi yeni bir medya oynatıcısı var. Şimdilik Windows Insiders’lara açılan yeni oynatıcı, modern tasarımıyla direkt olarak Groove Music ve Windows Media Player’n yerini alıyor. Yakında herkes için kullanıma sunulacak uygulama, çalma listesi ve kütüphane gibi standart imkanları getiriyor ve genel olarak güzel görünüyor.
Bu arada bugün Windows 10 için de bir adım atıldı. Microsoft, bundan sonra Windows 10’un yeni özellikler ile beraber yıldan yıla güncelleme alacağını duyurdu. Firma Windows 11’in çıkmasına rağmen Windows 10’u da güncelleyecek ancak güncelleme aralığı ciddi şekilde açık olacak.
Örneğin Windows 10 Kasım 2021 güncellemesi gibi bir güncelleme 2022’nin Kasım ayında gelecek. Güvenlik güncellemeleri ise duruma göre sık sık gönderilecek. Yeni büyük özelliklerin Windows 11’e de yıldan yıla geleceğini belirtmek gerekiyor. Durum sadece Windows 10’a özel değil.