Microsoft, yapay zeka sistemlerine nükleer enerji ile güç vermek istiyor

20 Eylül 2024 15:54

Yazılım devi Microsoft, bugün ortaya çıkan bir gelişmeye göre yapay zeka sistemlerine nükleer enerji ile güç vermek istiyor.

Microsoft, son dönemde inanılmaz büyük önem verdiği yapay zeka sistemlerinin çalışmasını sağlayan veri merkezlerinin artan enerji ihtiyacını karşılamak adına nükleer enerjiden de yararlanmak istiyor. Riskler ve atık sorununa rağmen diğer enerji üretim kaynaklarına oranla daha temiz olan nükleer enerji konusunda uzun zamandır tecrübeli personel arayışına girişen firma, yıllar önce kapatılan Three Mile Island nükleer enerji santralini yeniden canlandırmak için bir anlaşma imzaladı. Eğer yasal izinler çıkarsa şirket ekonomik nedenler yüzünden 2019’da kapatılan nükleer enerji santralini yeniden aktif hale getirecek ve orada 837 megawatt kadar enerji üretebilecek. Üretilen enerjinin yüzde 100’ü Microsoft’a ve şirketin yapay zeka odaklı sunucularına gidecek. Ancak santral hemen yeniden çalışır hale getirilmeyecek. İzinler çıksa bile santralin faaliyete geçmesi ancak 2028 yılında gerçekleşecek.

Geçtiğimiz yıl konuşan Elon Musk, yapay zeka sistemlerinin ciddi bir elektrik sorunu yaşatacağını aktarmıştı. Yapay zeka, özellikle de yeni nesil üretken yapay zeka sistemleri devasa sunucu sistemlerine ihtiyaç duyuyor. Bu sunucu sistemlerini sürekli olarak büyüten firmaların, bu bağlamda elektrik ihtiyaçları da sürekli olarak artıyor. Ancak elektrik üretimi konusunda henüz her şeyi değiştirecek bir devrim yapamadık ve bu yüzden Elon Musk, yapay zeka sistemlerinin ciddi bir elektrik sorunu yaşatacağını düşünüyor ve bunun 2025 yılında kendisini büyük oranda göstereceğini aktarıyor: “Bir sonraki sıkıntı elektrik olacak. Firmalar tüm o çipleri / yapay zeka işlemcilerini çalıştırmak için yeterli elektrik bulamayacaklar. Bence gelecek yıl tüm çipleri çalıştırmak için yeterli elektrik bulamadıklarını göreceksiniz.” Musk buna ek olarak elektrikli araçlardaki artışında da elektrik ihtiyacını ciddi şekilde artıracağını belirtiyor.

Microsoft gelişmesi yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu

Paylaş