Yazılım devi Microsoft, bugün bir etkinlik düzenledi ve önemli duyurulara imzasını attı. Firma etkinlikte metaverse tarafına da dokundu.
Microsoft, bugün düzenlediği etkinlik kapsamında ilk olarak Loop adı verilen yeni ofis yazılımını duyurdu. Hibrit çalışma dünyasına özel olarak hazırlanan ortak çalışma yazılımı Loop, kişilerin ortak dokümanlar üzerinde gerçek zamanlı olarak üst seviye görsel etkileşim ile çalışmasına imkân tanıyor.
Daha sonra spesifik olarak bir Loop yazılımı kullanıma sunacaklarını aktaran firma, altyapıyı elbette Microsoft 365 paketine dahil edecek ve böylece herkes rahatlıkla kullanabilecek.
Microsoft yukarıda da dediğimiz gibi bugün başka duyurular da yaptı. Örneğin Edge tarayıcı Linux’a açıldı, Excel için veri merkezli yeni özelleştirme / kişiselleştirme API’ı getirildi, Windows 11 işletim sistemi detaylarına burada ver verdiğimiz tüm Windows 365 kullanıcılarına açıldı.
Yazılım devi aynı zamanda Microsoft Mesh ile metaverse döneminin iş tarafına yönelik bir adım attı. Firma Teams içerisinde 2022’de 3D yani üç boyutlu avatarların geleceğini duyurdu.
Bu üç boyutlu avatarlar ile amaç, kişilerin herhangi bir VR başlık kullanmadan (Normal kamera yetecek) internet üstünden yapılan görüntülü toplantılara sanal olarak katılmasını sağlamak. Bu avatarlar sayesinde kişiler toplantı için hazırlanmak zorunda kalmayacak, yorgun / bitkin olsalar dahi dijital avatar ile hep canlı görünebilecekler.
Bu arada Microsoft, Xbox ve oyun tarafı için de metaverse merkezli oyunlar ve uygulamalar geliştirdiğini aktardı. Henüz bu konuda çok bilgi yok ancak firma geleceğin bu olduğunu çok iyi biliyor.
Metaverse özelinde firmadan gelecekte Hololens gibi son kullanıcıya ulaşmayan değil, direkt olarak son kullanıcıya yani herkese yönelik bir başlık / gözlük de gelebilir.
Artık çatı şirket olarak Meta adını alan firma, geçtiğimiz hafta metaverse konusunda büyük bir gösterim yaptı. Direkt olarak “gerçeklikten kaçış” olarak nitelendirebileceğimiz metaverse, Facebook’un / Meta’nın kurduğu bir “sanal dünya” olarak karşımızda yer alıyor.
Bilim kurgu filmlerinden gördüğümüz sanal dünya konseptini “Horizon (İş, oyun ve eğlence için farklı sürümleri var)” adı verilen metaverse dünyasına özel bir sosyal ağ ile birleştiren firma, dijital avatarlar ile etkileşime geçilecek sanal gerçeklik merkezli uçuk bir gelecek hayali oluşturuyor.
Metaverse’yi sadece eğlence değil iş / çalışma (Sanal karakterler ile istenilen her yerde toplantı vb.) için de planlayan Facebook, aynı zamanda süreci sadece sanal ile kısıtlamak da istemiyor. Firma, fiziksel dünya ile sanalı birleştirmek yani temel olarak artırılmış gerçeklik temelinde bir metaverse kurmak istiyor.