Microsoft’un “Activision Blizzard” alımı özelinde geçtiğimiz haftalarda İngiltere merkezli kötü bir haber gelmişti. Bu sefer firma için güzel haber geldi.
Halen bilmeyenler için Microsoft, geçtiğimiz yıl içerisinde Activision Blizzard firmasını kâğıt üzerinde satın aldı ve bu büyük ses getiren adım için tam 68,7 milyar dolar ödedi. Call of Duty, Warcraft, Candy Crush, Tony Hawk, Diablo, Overwatch, Spyro, Hearthstone, Guitar Hero, Crash Bandicoot ve StarCraft gibi oyunların arkasındaki dev isim Activision Blizzard, Microsoft’a ve Xbox tarafına anlaşma kapsamında geçti. Ancak bu durum pazarda büyük bir tekel endişesi oluşturdu, bu yüzden satın alım birçok ülkede detaylı şekilde inceleme altına alındı. Bundan dolayı satın alma süreci halen tam olarak tamamlanmadı. Bu durumdan hiç hoşlanmayan Sony, süreci engellemek adına Microsoft’un Call of Duty’nin fiyatını yükseltebileceğinden, yalnızca kendi Xbox Game Pass abonelik hizmetinde kullanılabilir hale getirebileceğinden ve hatta stratejik olarak PlayStation’daki Call of Duty’nin kalitesini ve performansını düşürebileceğinden endişe ettiğini söylemişti.
Tüm bunlar üzerine İngiltere Rekabet ve Piyasalar Kurumu (CMA) bir açıklama yapmış ve Microsoft’un Activision Blizzard’ı devralma teklifinin “İngiltere’de konsol oyunlarıyla ilgili olarak rekabetin önemli ölçüde azalmasına yol açmayacağı“ yönünde geçici bir sonuca varmıştı. Ancak son karar Microsoft’un istediği gibi olumlu olmadı. Tam 3 milyon Microsoft / Activision belgesini ve kamuoyundan gelen 2.100’den fazla e-postayı aylarca analiz eden kurum, anlaşmanın “hızla büyüyen bulut oyun pazarının geleceğini değiştirebileceği, inovasyonu azaltabileceği ve İngiltere’deki oyuncular için daha az seçeneğe yol açabileceği” sonucuna vardı. Microsoft bu net olarak “engelleme” anlamına gelen sonucu temyize götüreceğini açıkladı. Bugün ise geçtiğimiz hafta ortaya çıkan iddia doğrulandı, Avrupa Birliği merkezli antitröst düzenleyicileri, Microsoft’un Activision satın alımını onayladı. Bu onay yazılım devi Microsoft için Avrupa’da büyük bir zafer anlamına geliyor. Süreç hakkında AB, Microsoft’un “Activision oyunlarını Sony tarafına çıkarmayı reddetme konusunda hiçbir sebebinin olmadığını” ve “Microsoft’un Activision oyunlarını PlayStation’dan çekmeye karar verse bile bunun konsol pazarındaki rekabete önemli ölçüde zarar vermeyeceğini” aktardı. Alım onayı konusunda ABD’den de olumlu haberler bekleyen şirket, CMA’nın tepki çeken olumsuz adımına rağmen süreci tamamlayacak gibi görünüyor. Aktarıldığı kadarıyla Suudi Arabistan, Brezilya, Şili, Sırbistan, Japonya ve Güney Afrika’daki düzenleyiciler de anlaşmayı onayladı. Çin, Güney Kore, Yeni Zelanda ve Avustralya ise anlaşmayı incelemeye devam ediyor. Bu ülkelerin ne karar vereceği henüz tam olarak kestirilemiyor ancak Avrupa’nın herkese örnek olması olası durumda.