Bilim insanları ve araştırmacılar obezite ile mücadele için çalışmalara devam ediyor. Örneğin midede titreyerek tokluk hissi yaratan bir hap geliştirildi.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) araştırmacılarının geliştirdikleri midede titreyerek tokluk hissi yaratan hap, insan vücudunun doğal işleyiş mekanizmalarını kullanıyor ya da başka bir deyişle tetikliyor. Aktarıldığı kadarıyla yemek yedikten sonra insan midesi fiziksel olarak geriliyor ve bunu yaparken mekanoreseptör adı verilen algılayıcı hücreleri harekete geçiriyor. Bunlar da insan beynine insülin, C-peptid, Pyy ve GLP-1 gibi hormonların salgılanması için sinyaller gönderiyor. Tüm bu süreç sindirime yardımcı oluyor, tokluk hissi uyandırıyor ve bağlı olarak yemeye devam etme dürtüsünü bastırıyor. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları bu süreci yemek haricinde tetikleyebileceklerini buldu ve bunun sonucunda Vibrating Ingestible BioElectronic Stimulator (VIBES) adı verilen titreşimli hap ya da kapsül doğdu. İçerisinde mikro titreşim motorları bulunan bu hap, doğal yolla alınıp doğal olarak çıkarılıyor, insan vücuduna herhangi bir zararı bulunmuyor. Gücünü içindeki küçük bir gümüş oksit pilden alan VIBES, sadece mideye girdiği zaman titriyor ve söylendiği kadarıyla şu an 30 dakika boyunca görevde kalabiliyor.
Peki bu hap gerçekten işe yarıyor mu? Ekip VIBES hapını ilk olarak domuzlar üzerinde test etmiş ve hap aktif haldeyken meydana gelen hormon değişikliklerini takip etmiş. Araştırma sonucunda yemek verilmeden 20 dakika önce hap verilen domuzların, hap verilmeyenlere göre yaklaşık yüzde 40 daha az yediği ve daha yavaş kilo aldığı tespit edilmiş. Ekip, VIBES hapının obezite tedavisinde istenmeyen yan etkileri olabilen iştah kesici ilaçlara veya cerrahi operasyonlara gerek kalmadan fayda sağlayabileceğini düşünüyor ancak henüz ticari bir çözüm sunmaktan uzakta bulunuyor.