Yapay zekâ merkezli görsel üretim sistemlerinden Midjourney, kullanıma sunulan “v5” sürümüyle çıtayı inanılmaz yükseltti.
Midjourney, uzun süredir kullanımda olan v4 sürümü ile tam anlamıyla nefes kesti. Yazdıklarınızı ya da başka bir deyişle verdiğiniz komutları inanılmaz iyi şekilde görsel hale getiren yapay zekâ merkezli içerik üretim sistemi, kısa süre önce “v5” sürümünü yayınladı ve kaliteyi bir seviye daha yukarıya çıkarmayı başardı. Yeni sürüm, v4’ün çok eleştirilen “el / parmak sorunlarını” büyük oranda çözüyor. Eski sürümde sistem iç içe geçmiş, altı hatta yeni parmaklı eller hazırlıyor ve bunu çözmek için çok spesifik komutlar ile ciddi zaman gerekiyordu. Yeni çıkan sürüm ise artık olması gerektiği gibi beş parmaklı eller üretiyor, bu sayede Midjourney ile üretilen “insan” merkezli içerikler artık çok daha gerçekçi görünüyor. V5 için “Yeni sürüm daha yüksek görüntü kalitesi, daha çeşitli çıktılar, daha geniş stilistik aralık, kesintisiz dokular için destek, daha geniş en boy oranları, daha iyi görüntü istemi, daha geniş dinamik aralık ve fazlasına sahip” açıklamasını yapan geliştirici firma, sürüm üzerinde ulaşılan bu seviyeye rağmen geliştirme çalışmalarına devam ediyor. Yani v5 sürümü önümüzdeki dönemde daha da iyi hale gelecek, v6 sürümüyle ise büyük ihtimalle artık gerçek ile sanal arasındaki fark anlaşılmayacak düzeyde ortadan kalkacak. Deneme süreci sonrasında ciddi bir kullanım ücreti bulunan sisteme buradan ulaşabilirsiniz.
Starting today our community can test Midjourney V5. It has much higher image quality, more diverse outputs, wider stylistic range, support for seamless textures, wider aspect ratios, better image prompting, wider dynamic range and more. Let’s explore!
— Midjourney (@midjourney) March 15, 2023
Yeni sürüm ile üretilen bazı örnek fotoğraflar:
Gauging the "style" Midjourney v5 adds to images.
You can adjust the amount MJ styles your images by adding the –stylize parameter at the end of your prompt. The range is 0-1000.
These use the same prompt & seed.
–stylize 0, –stylize 250, –stylize 500, –stylize 1000 pic.twitter.com/kQtHwMg3Gv
— Nick St. Pierre (@nickfloats) March 15, 2023
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Midjourney bundan önce bir telif hakkı davası ile gündeme gelmişti. DALL-E, Stable Diffusion ve Midjourney gibi yapay zekâ temelli sistemler internetteki fotoğrafları / görselleri geniş çaplı olarak toplayarak analiz ediyor ve kişilerin yazdıklarını bunlar üzerinden görsel hale getiriyor. Bu yüzden kurulan altyapılar tasarımcılar ve fotoğrafçıların tarzlarını izinsiz olarak kopyalıyor, aynı zamanda bu sistemlerin uygunsuz içerikler oluşturma konusunda da kötü bazı yanları bulunuyor. İşte bu konuda kısa süre önce büyük sonuçları olabilecek bir adım atılmıştı. Üç sanatçı (Sarah Andersen, Kelly McKernan ve Karla Ortiz) Stable Diffusion ve Midjourney sistemlerinin arkasındaki Stability AI ile Midjourney yanında DeviantArt’a karşı dava açmıştı.
Bu kuruluşlar tarafından geliştirilen yapay zekâ araçlarının “orijinal sanatçıların izni olmadan” internet üzerinden toplanan beş milyar görüntü üzerinden eğitilmesinin, milyonlarca sanatçının hakkını ihlal ettiği düşünülüyor. Çünkü Stable Diffusion ve Midjourney gibi sistemler üzerinde yaratılan içeriklerden para kazanılıyor, bu gelirden orijinal sanatçılar maalesef pay alamıyor. Özellikle kendisine has özel bir tarz geliştiren sanatçılar, bu durumdan büyük darbe alıyor, birçok kopya tasarım ile ciddi gelir kaybı yaşanıyor.
Yapay zekayı herkes için adil ve etik hale getirmeye yönelik bir adım olarak görülen davanın sonuçları, sistemlerin geleceğini ciddi şekilde değiştirebilir. Bu dava sonucunda yapay zekâ sistemlerinin sahipleri, tarzını kopyaladığı tasarımcı ve fotoğrafçıya pay ödemek zorunda kalabilir. Hatta bu durum sistemler için imkânsız bir sonuç anlamına gelirse (Örneğin görsel kayıtları iyi tutulmadıysa), kurulan ticari sistemlerin kullanımı dahi iptal edilebilir.
Seriously wtf @midjourney pic.twitter.com/uxjbtixc15
— Gio Gargiulo @OFFF 2024 (@GioakG) March 16, 2023
∗Yukarıdaki fotoğraflarda da görebileceğiniz üzere Midjourney için çıkarılan v5 sürümü de halen, oluşturduğu görseller için kullandığı kaynak görsellerdeki fotoğrafçı / sanatçı imzaları silemiyor.