reklamı kapat

POPÜLER

Midjourney

Midjourney, “V5.1” sürümüyle kaliteyi daha da yukarı taşıdı

Yapay zekâ merkezli görsel üretim sistemlerinden Midjourney, kullanıma sunulan “V5.1” sürümüyle çıtayı biraz daha yükseltti.

Midjourney, uzun süredir kullanımda olan V4 sürümü ile tam anlamıyla nefes kesmiş, üstüne yakın zaman önce büyük iyileştirmeler getiren V5 sürümünü göndermişti. Yazdıklarınızı ya da başka bir deyişle verdiğiniz komutları inanılmaz iyi şekilde görsel hale getiren yapay zekâ merkezli içerik üretim sistemi için kısa süre önce “v5.1” sürümü yayınlandı ve kalite bir seviye daha yukarıya çıkarıldı. V5 sürümüyle V4 sürümünde çok eleştirilen “el / parmak sorunlarını” büyük oranda çözen firma, yeni sürümü özelinde “V5.1 sürümde sunulan görüntüler daha tutarlı, keskin ve güzel. Yeni sürümün kullanımı daha kolay ve talimatlara artık daha hassas / doğru şekilde yanıt veriyor. Ayrıca uzman kullanıcılarımıza daha fazla yaratıcı kontrol sağlamak için bir “RAW” modu ekledik.” açıklamasını yaptı. Firma görebileceğiniz üzer çıtayı sürekli olarak yukarıya taşıyor, henüz ne zaman geleceği bilinmeyen V6 sürümü için “büyük ihtimalle gerçek ile sanal arasındaki farkı anlaşılmayacak düzeyde tamamen ortadan kaldıracak” beklentisi bulunuyor. Deneme sürümü sonrasında ciddi bir kullanım ücreti bulunan Midjourney hizmetine direkt olarak buradan ulaşabilirsiniz. Yeni sürüm ile üretilen bazı örnek fotoğrafları ise aşağıdaki Twitter paylaşımının içerisinde görebilirsiniz:

Midjourney geçtiğimiz aylarda bir telif hakkı davasıyla da gündeme gelmişti. DALL-E, Stable Diffusion ve Midjourney gibi yapay zekâ temelli sistemler internetteki fotoğrafları / görselleri geniş çaplı olarak toplayarak analiz ediyor ve kişilerin yazdıklarını bunlar üzerinden görsel hale getiriyor. Bu yüzden kurulan altyapılar tasarımcılar ve fotoğrafçıların tarzlarını izinsiz olarak kopyalıyor, aynı zamanda bu sistemlerin uygunsuz içerikler oluşturma konusunda da kötü bazı yanları bulunuyor. İşte bu konuda kısa süre önce büyük sonuçları olabilecek bir adım atılmıştı. Üç sanatçı (Sarah Andersen, Kelly McKernan ve Karla Ortiz) Stable Diffusion ve Midjourney sistemlerinin arkasındaki Stability AI ile Midjourney yanında DeviantArt’a karşı dava açmıştı.

Bu kuruluşlar tarafından geliştirilen yapay zekâ araçlarının “orijinal sanatçıların izni olmadan” internet üzerinden toplanan beş milyar görüntü üzerinden eğitilmesinin, milyonlarca sanatçının hakkını ihlal ettiği düşünülüyor. Çünkü Stable Diffusion ve Midjourney gibi sistemler üzerinde yaratılan içeriklerden para kazanılıyor, bu gelirden orijinal sanatçılar maalesef pay alamıyor. Özellikle kendisine has özel bir tarz geliştiren sanatçılar, bu durumdan büyük darbe alıyor, birçok kopya tasarım ile ciddi gelir kaybı yaşanıyor. Yapay zekayı herkes için adil ve etik hale getirmeye yönelik bir adım olarak görülen davanın sonuçları, sistemlerin geleceğini ciddi şekilde değiştirebilir. Bu dava sonucunda yapay zekâ sistemlerinin sahipleri, tarzını kopyaladığı tasarımcı ve fotoğrafçıya pay ödemek zorunda kalabilir. Hatta bu durum sistemler için imkânsız bir sonuç anlamına gelirse (Örneğin görsel kayıtları iyi tutulmadıysa), kurulan ticari sistemlerin kullanımı dahi iptal edilebilir.

Midjourney yanında bu da ilginizi çekebilir: Samsung Galaxy Z Fold4 ve Galaxy Z Flip4 böyle üretilip test ediliyor