Harvard Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen şaşkınlık yaratıcı mikro robot RoboBee, X-Wing isimli yeni versiyonuyla tarihi bir başarıya imza attı.
Üniversite tarafından 2013 yılından bu yana geliştirilen RoboBee, bilmeyenler için başlıkta da belirttiğimiz üzere mikro robot sınıfında yer alıyor. Yani inanılmaz ufak boyutlara sahip olan robot, bu sefer X-Wing versiyonuyla karşımıza çıktı. İşte bu yeni versiyon, tarih yazarak ilk defa bağımsız olarak uçmayı başardı. Bunu yapan şimdiye kadarki en hafif araç olan RoboBee X-Wing, uzun yıllardır merakla gelişimi takip edilen teknoloji harikaları arasında yer alıyor. Dünyanın en küçük uçabilen robotu, gücünü bünyesinde yer alan 6 ufak güneş panelinden alıyor ve kanatlarını çırparak havalanabiliyor. Güneş panellerinden ürettiği 5 volt elektriği yerleşik dönüştürücüyü kullanarak 200 volt seviyesine çıkan ve bu sayede kanat çırpabilen mikro robot, teknoloji dünyasında “robot arı” olarak da geçiyor.
RoboBee projesinin sonuçları uzak gelecek için büyük önem arz ediyor. Bu tarz robotların gelecekte arama kurtarma faaliyetlerinde kilit rol üstleneceği tahmin ediliyor. Şimdi daha uzun görev yapabilecek ve enerji depolayabilecek daha büyük bir versiyonu hazırlanan robot, alanda sınırları zorlayan modeller arasında yer alıyor. Tahmin edebileceğiniz üzere böyle ufak robotları tasarlamak, büyüklerinden çok daha fazla emek gerektiriyor.