Milli savaş uçağı KAAN bugün resmi olarak duyurulduğu kadarıyla ilk uçuşunu yaptı. İlk uçuşta herhangi bir ciddi sorun yaşanmadı.
İngiliz BAE Systems desteğiyle Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından geliştirilen milli savaş uçağı KAAN için sayfanın altında görebileceğiniz ilk uçuş testi, elbette oldukça önemli ve büyük bir adım oldu. KAAN’ın ilk uçuşunda pilot koltuğunda test pilotu olarak Barbaros Demirbaş vardı ve uçuşa bir F-16 da eşlik etti. İlk uçuş testi için Mürted Hava Meydanı’ndan kalkan KAAN, aktarıldığı kadarıyla 14 metre kanat açıklığına sahip ve 21 metre uzunluğunda. Çift motor üzerinden 1,8 mach azami hız ve 55 bin feet servis tavanı açıklanan beşinci nesil savaş uçağı hakkında Türk Havacılık ve Uzay Sanayii şunları aktarmıştı: ” KAAN Geliştirilmesi Projesi Sözleşmesi, SSB ile 05 Ağustos 2016 tarihinde imzalanmış olup başta ana yüklenici TUSAŞ olmak üzere, proje kapsamında görev alan tüm paydaşlar ile birlikte çalışmalar sürdürülmektedir. İmzalanan mevcut sözleşme, geliştirme ve üretim sürecinin bir parçası olan ön tasarım aşamasını kapsamaktadır. Söz konusu dönem içinde hava aracının tasarlanması, mühendislik, teknoloji, test altyapılarının ve sertifikasyon süreçlerinin geliştirilmesi, muharip uçak tasarım ve geliştirilmesine yönelik kabiliyet kazanılması amaçlanmaktadır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
TUSAŞ ile BAE Systems (İngiltere) arasında KAAN geliştirmesine yönelik ‘Ana İlkeler Sözleşmesi’ (Heads of Agreement) 28 Ocak 2017 tarihinde, anlaşma tutanağı ise 10 Mayıs 2017’de imzalanmıştır. TUSAŞ ve BAE Systems arasındaki iş birliği sözleşmesi 25 Ağustos 2017 tarihinde imzalanarak yürürlüğe girmiştir. KAAN’da Hv.K.K.lığı harekât isterlerini karşılayabilmek amacıyla belirlenen çift motorlu KAAN konfigürasyonunda kullanılması hedeflenen özgün Motor Geliştirme Projesi yürütülmektedir.
Özgün Motor Geliştirme Projesi tamamlanıncaya kadar KAAN’da hazır motor kullanılarak hava aracı geliştirme faaliyetleri sürdürülecektir. 5’inci nesil çok rollü savaş uçağı olan KAAN, hem hava-hava, hem de hava-yer muharebelerinin gereksinimleri için üstün kabiliyetler sağlamaktadır. Türk Havacılık Uzay Sanayii’nin, yüksek hayatta kalma kabiliyetine haiz, güçlü ve atik platformu KAAN; sahip olduğu akıllı ve güçlü savaş kabiliyetleri ile tam bir savaşçıdır.
Uçağın Geliştirilmesi Projesi’nde en önemli adımlardan bir tanesi olan aerodinamik geometrinin belirlenmesi ve en iyileştirilmesi için test faaliyetleri ile en gelişmiş mühendislik araç ve yöntemleri kullanılmaktadır. Uçağın kokpit tasarımı, 5’inci nesil savaş uçaklarının sahip olması gereken kabiliyet ve donanımlar gözetilerek pilotun iş yükünü en aza indirgemeye yönelik olarak olgunlaştırılmaktadır. Tasarım sürecinde pilotun içinde bulunduğu fiziksel, bilişsel ve çevresel faktörler göz önünde bulundurularak pilot durumsal farkındalığını artıracak bir kokpit ortamı geliştirilmektedir.”
İşte #KAAN’ın ilk uçuşundan özel görüntüler! pic.twitter.com/cnk6OD8Ku8
— SavunmaSanayiST.com (@SavunmaSanayiST) February 21, 2024
Milli savaş uçağı KAAN yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu