Minyatür uzay robotu astronotları uzayda ameliyat edecek

03 Nisan 2014 11:02


Astronotların oldukça sağlıklı insanlar olmaları beklenir, fakat ne kadar sağlıklı olsalar da uzayın bin bir türlü hali var ve başlarına neler geleceğini de önceden kestirmek çok zor. Nebraska-Lincoln Üniversitesi’ndeki bilim insanları da astronotların cerrahi bir operasyona ihtiyaç duyabilecekleri bir durumda bu ihtiyacı karşılayabilmesi için sıfır yer çekiminde basit cerrahi işlemleri gerçekleştirebilen küçük bir robot geliştirmeye çalışıyor. Böyle acil durum anlarında dünyaya geri dönmek için gereken zaman hesaba katıldığında, bu robotun yapacağı bir anında müdahelenin ne kadar hayati bir işlevi olacağı daha iyi anlaşılabilir.

New Scientist’in haberine göre, bir yumruk büyüklüğündeki robot dünyadaki bir cerrah tarafından kontrol edilebilecek. İşlemlerini gerçekleştirmesi için, robotun önce kendisine bir alan açması gerekiyor, bu yüzden de hareketsiz durumdaki hastanın sorunlu bölgesine anestezide kullanılan bir tür gaz karışımı enjekte ediyor. Sonrasında kapsüle benzeyen ve yarım kilo ağırlığındaki bu robot kollarını istenildiği gibi cerrahi işlemler için kullanıyor. Üzerinde bulunan alıcılar ve de bir kamera sayesinde robotu kontrol eden cerrah onun hareketlerini gözlemleyebiliyor. Araştırmacılar robotun gastrik ülseri delmek ya da bir astronotun kalın bağırsağının bir parçasını çıkarmak gibi ameliyatlarda kullanılabileceğini düşünüyor.

Ne yazık ki, robot henüz ne insanlar üzerinden test edilmiş ne de sıfır yer çekiminde kullanılmış durumda. Fakat araştırmacılar önümüzdeki birkaç ay içinde NASA‘nın özel uçaklarından birinde en azından sıfır yer çekiminde robotun test edilebileceğini umuyor.

Paylaş