Yaşayan tüm canlıların ve doğanın bir numaralı yaşam kaynağı su, uzun yıllardır havadan üretilebiliyor. Ancak şimdiye kadar bunun için belirli şartların sağlanması gerekiyordu. Bu noktada bir kırılma yapan Massachusetts Institute of Technology ya da kısa adıyla MIT, karşımıza çöl havasından su çıkartan cihazla çıkıyor.
Konuya yukarıda dediğimiz zorlukları açarak başlayalım. Havadan su çıkartma işlemi için hazırlanan cihazlar şimdiye kadar yüzde 50‘den fazla neme ihtiyaç duyuyordu. Ayrıca su üretiminin devam etmesi için çok yüksek enerji de gerekiyordu. İşte UC Berkeley‘den destek alan MIT araştırmacıları bu kısıtlamaları ortadan kaldıran bir cihaz geliştirdi. Bu cihaz farkını en büyük iç yüzey alanına sahip yeni nesil malzeme metal-organik çerçeve (MOF) ile koyuyor. Çok fazla yüzey alanına sahip süper gözenekli bir malzeme oluşturan bağlı moleküllerden oluşan MOF, yaptığınız şeye bağlı olarak çok hidrofilik olabiliyor yani havadan suyu çekebiliyor. İşte bu altyapıda çalışan cihaz, havada yüzde 10’dan daha az nem olsa dahi su üretebiliyor. Bunu Azirona çölünde deneyen araştırma ekibi, cihazın sorunsuz olarak çalıştığını belirtiyor.
Çünkü geliştirilen cihaz tamamen güneş enerjisiyle görev yapabiliyor. Gece topladığı nemi güneş enerjisini sayesinde suya çeviren cihaz, çok büyük gelecek vadediyor. Biliyorsunuz küresel ısınma yüzünden sıcaklıklar artıyor, su kaynakları azalıyor. Bu yüzden de elimizdekilerden en iyi şekilde yararlanmamız gerekiyor.
Kurumun robot balığını gördünüz mü?