reklamı kapat

POPÜLER

MIT, ısı tabancası

MIT, ısı tabancası ile vücuda tam uyumlu hale getirilebilen bir kıyafet altyapısı geliştirdi

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) araştırmacıları, ısı tabancası ile vücuda tam uyumlu hale getirilebilen bir kıyafet altyapısı geliştirdi.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) araştırmacıları bu sisteme “4D Knit Dress” adını veriyor. Süreçte ucuna ısı tabancası takılan bir robotik koldan yardım alan araştırmacılar, ısıyla büzüşen  yapıdaki özel ipliklerle hazırlanan kıyafetin giyen kişiye tam olarak uyum sağlamasını yani vücuduna tam olarak yapışmasını sağlayabiliyor. Bu aşağıdaki videoda izleyebileceğiniz altyapının kıyafet üzerinde kalıcı bir değişiklik yapmadığı belirtiliyor. Yani kıyafet ısı uygulanarak daha sonra da yeniden şekillendirilebiliyor. Sıfırdan örüldüğü için herhangi bir kumaş kaybı yaşatmayan kıyafetler, henüz ticari olarak satışa uygun değiller ancak temel şimdiden gelecek için potansiyel vadediyor. Özellikle kadınları odak noktaya alan bu sistem, abiye kıyafetlerin üretimi çok daha kolay hale getirebilir.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) araştırmacıları, bundan önce hızlı sonuç veren bir “sıvı metal baskı” sistemiyle ses getirmişti. Araştırmacılar bu sistemi 3D / üç boyutlu baskı sürecine hız katmak, belirli ihtiyaçları hızlı şekilde karşılamak adına geliştiriyor.

Sıvı metal baskı sisteminde şu aşamada özellikle alüminyum kullanılıyor (Sıvı hale getirilebilen başka metaller de sürece dahil edilebilir), toza yakın seviyedeki minik cam boncuklar içine çizilen hatta dökülen erimiş alüminyum ile kısa sürede metal parçalar üretilebiliyor. Tüm süreci otomatik hale getiren ve bunun için hassas bir robotik altyapı kuran araştırmacılar, şimdilik çok detaylı ya da pürüzsüz baskılar elde edemiyor (Buna çoğu zaman ihtiyaç olmadığı belirtiliyor), şu aşamada daha çok yüksek hıza odaklanıyor.

Bu baskı sistemiyle sandalye ve masa gibi farklı mobilyalar hazırlayan MIT, geliştirdikleri yeni sürecin benzer metal üretim tekniklerinden en az on kat daha hızlı olduğunu söylüyor. Geri dönüşümü ve CNC altında işlemesi kolay olduğundan özellikle alüminyum üzerine odaklanan araştırmacılar, sistemin malzemeyi tüm süreç boyunca erimiş halde tuttuğunu ve bunun çatlama ile eğrilme olasılığını azalttığını aktarıyor. Sistem için paylaşılan ve üretim sürecini gösteren video ise hemen aşağıda yer alıyor:

 

MIT çalışmaları yanında bu da ilginizi çekebilir: Vivo X Flip katlanabilir telefon modeli

İLGİLİ HABERLER