Massachusetts Institute of Technology ya da kısa adıyla MIT araştırmacıları, bu sefer karşımıza canlı cihazların önünü açacak çalışmasıyla çıktı.
Xinyue Liu ve araştırma ekibi, genetik olarak programlanmış canlı bakteri hücrelerinden oluşan bir hidrojel geliştirmiş. Üç boyutlu baskı tekniğiyle katmanlı şekilde basılabilen bir yapıda olan bu hidrojel, esnek olduğu için her yüzeye uygun görünüyor. Bu sayede deri üzerine geçici dövme gibi uygulanabilen materyal, özellikle canlı sensörler oluşturma amacıyla büyük önem arz ediyor. Farklı kimyasallara maruz kaldığı zaman ona göre tepkiler veren hidrojel, tek gövdede birden fazla veriyi algılayabiliyor. MIT tarafından yaşayan dövme olarak tanıtılan çalışma, söylendiği kadarıyla sunduklarıyla bir ilke imza atıyor.
Bunu şimdilik bilemiyoruz ancak MIT bu konuda kararlı görünüyor. Henüz araştırma aşamasında olan çalışma, şu an çok ileri geleceğe hitap ediyor. Ancak araştırmacılar bu materyal ve tekniği kullanarak giyilebilir akıllı ürünler üretmek istiyor. Bu sistem söylendiği kadarıyla insan içerisinde de görev yapabilecek potansiyel ortaya koyuyor. Canlı bakterilerden oluşan yutulabilir bir sensörle bağırsak içerisinden veri toplanabileceği söylenenler arasında yer alıyor. Bunun gibi bakteri yüklü materyallerin, çevredeki kirleticileri veya sıcaklıktaki değişimleri hissetmek için de kullanılabileceği de belirtiliyor.