Hemen hemen her oyunun çevrimiçi modu bulunduğu şu günlerde oyunlar sık sık tanımadığımız insanlarla diyalog halinde olmamızı sağlıyor. Asosyal bir alışkanlık olarak görülen “oyun oynama” eyleminin internet üzerinden sosyal bir hobiye dönüşmesi ile ortaya çıkan sanal dostluklar oyuncular için gerçek anlamda değerli olabiliyor. Peki ama çevrimiçi oyunlarda yaşanan kavgalar?
Ancak MOBA‘lar çıkana kadar bu kadar göz önünde olan bir durum değildi çevrimiçi oyun ahlakı. Örneğin World of Warcraft‘ta zindanlarda ya da raid’lerde sık sık rastladığımız küfürleşmeler, ırkçı söylemler bu kadar göz önüne serilmiyordu. O zaman da bir hayli kötü olan bu eylem neden şimdi sürekli gündemde sorusunun cevabı ise oldukça basit. MOBA’larla gelen yaygın e-spor kavramı, profesyonel oyuncuları sergilemeye başladığı andan itibaren işin rengi değişti. 2013 yılında e-spor izleyici sayısı SuperData‘nın yaptığı araştırmaya göre 71,5 milyona ulaşmış durumda. Profesyonel ya da değil, oyuncu sayısını varın siz düşünün!
Milyon dolarlık turnuvalar ve her firmanın kendine ait bir MOBA çıkarma telaşı ile beslenen bu çevrimiçi oyun türünün ana noktası, takımınızda bulunan kişilerle beraber tek yumruk olarak karşı takıma karşı savaşmak. Yani birbirini desteklemek! Bu konuda ne kadar başarısız olunduğu ise artık gizlenemeyecek boyutlarda. Özellikle de profesyonel oyuncular kendilerine hakim olamazken. Oyun içerisinde gerçekleşen baskı ve hakaretin haddi hesabı yokken sürekli göz önünde olan ve aslında oyunculara örnek olması gereken profesyonel oyuncuların “bazıları” bu kabul edilemez ahlaksız tutumu takınarak aslında sadece kendilerine değil, takıma ve oynadıkları oyuna da zarar veriyor.
Son olarak iki profesyonel League of Legends oyuncusunun takımlarından atılması da aslında sürekli gündemde olan çevrimiçi oyun ahlakının iyileştirilip iyileştirilemeyeceği konusunu gündeme getiriyor. Ninjas in Pyjamas takımının iki oyuncusu Erlend “NukeDuck” Holm ve Alfonso “mithy” Rodriguez dün takımlarından kabul edilemez davranışları sebebiyle uzaklaştırıldı. Takımın resmi Facebook sayfasından duyurulan bu karar, oyuncuların oyun içerisinde takındıkları çirkin tutumdan kaynaklanıyor. Profesyonel oyuncuların bu şekilde cezalandırılması ise diğer oyunculara örnek olma açısından çok faydalı bir karar gibi görünse de insan faktörü o şekilde işlemiyor ne yazık ki.
Oyuncuların birbirine saygı duymasını sağlayacak bir yöntem gerçekten oluşturulabilir mi sorusu da tam bu noktada havada kalıyor. Özellikle bu tarz davranışların “oyun oynama” amacıyla ne kadar ters düştüğü göz önüne alınırsa, çevrimiçi oyunların “barışçıl” oyuncuları iten bir alana dönüşmesi kaçınılmaz. Sağduyulu oyuncular ve temiz bir e-spor topluluğu yaratmak belki hemen yapılabilecek bir şey değil, ancak oyuncuların oyunu sinirlenmek değil eğlenmek amacıyla oynadığını hatırlaması bir başlangıç noktası olabilir.