Televizyon pazarında ciddi bir pazar payına sahip olan Samsung, monitörleriyle de iddialı. Her bütçe aralığı için birbirinden farklı tasarım ve teknik özelliklere sahip monitörleri bulunan firma, ev kullanıcılarından oyun tutkunlarına, ofis çalışanlarından tasarım ve grafik işiyle uğraşanlara kadar herkese özel bir modele sahip. 7 serisi içinde yer alan C750, CES 2013’te duyurulan oldukça yeni bir monitör. En önemli özelliği ise ekranının 90 derece dönebiliyor olması. Bu sayede hem web gezintisi daha keyfili hale geliyor hem de monitörlerini dikey kullanması gereken meslek grubundakileri memnun ediyor. Monitör dış görünüşüyle de elektronik mağazalarında gördüğümüz diğer modellerden ayrılıyor. 27 inçlik C750’nin malzemesi Samsung’un vazgeçilmezi olan plastik. Dikdörtgen bir yüzey üzerine oturan ayak, monitörün dengede durmasını sağlıyor. Monitör, sağa sola ayakla birlikte dönüyor. Ayakla monitör arasındaki bağlantı parçası silindir şeklinde bir boruyu andırıyor. Silah namlusunun hareketine benzer bir şekilde arka kısmı ayrılan bu parça içinden kabloları geçirebiliyorsunuz ve bu sayede görüntü kirliliği olmuyor. Tam ortasından monitöre sabit olan bu parça, monitörü ufak bir açıyla öne ve arkaya yatırmanızı sağlıyor.
ÇEVİR KULLAN
S27C750’nin ekranını saat yönünde dördürebiliyorsunuz. Ancak 90 derece döndürebilmek için önce geri yatırmanız sonrasında döndürme işlemini yapmanız gerekiyor. Öteki türlü monitör üzerinde durduğu zemine çarpıyor. Döndürdüğünüzde monitör bunu algılıyor ve ekranda bir uyarı beliriyor. Ancak ekrana gelen görüntünün açısında bir değişiklik olmuyor, (en azından bizim Windows 7’li bilgisayarımızda bir şey olmadı) elle müdahale etmeniz gerekiyor. Arka kısmında güç ve kulaklık girişi haricinde bağlantı için iki adet HDMI ve bir de VGA giriş bulunan monitörün kontrol düğmeleri ekranın sağ altında. Düğmelerin kullanımı ve monitörün menüsü rahat.
IPS OLMAMASINA RAĞMEN
Samsung’un bu özel monitörü görüntü kalitesi anlamında da standartların üzerinde iş çıkarıyor. Geniş görüş açısı vadeden bir panele (IPS değil) sahip olan LED monitör, tutarlı renkleri, dozunda renk sıcaklığı seviyeleri ve yüksek parlaklığıyla ideal görüntüye zahmetsizce ulaşmanızı sağlıyor. Parlaklık, kontrast ve netlik seviyesine elle müdahale edebildiğiniz monitörde Samsung Bright adı altında kişisel, standart, oyun, sinema ve dinamik kontrast ayarlarını tercih edebiliyorsunuz. HDMI siyahlık düzeyini ve monitörün yanıt süresini de (standart, daha hızlı, en hızlı) değiştirebiliyorsunuz. Standart olarak renk tonu, gamma ve kırmızı, yeşil ve mavi renklerin seviyelerini de değiştirebiliyorsunuz. Sunulan bu zengin ayarlarla istediğiniz ideal görüntüyü hızlıca oluşturabiliyorsunuz. Samsung’un monitörde kullandığı ekran geniş açılardan izlenebiliyor ve izlerken pek renk kaybı yaşamıyorsunuz. Ekranın mat olmasından ötürü yansıma da olmuyor. Kontrol düğmeleri arasındaki özel düğmeyi MagicBright, Eko Tasarruf ve Görüntü Boyutu fonksiyonlarından birine atayabiliyor ve sonrasında tek dokunuşla değişiklik yapabiliyorsunuz. İnce ve sade kasasıyla göze oldukça hoş görünen monitör çevreye de duyarlı. Tasarruf modunda yüzde 50 veya yüzde 75 daha az enerji tüketiyor. Türkçe dil desteği sayesinde kullanımı ve ayar yapması oldukça kolay. Monitörle ilgili olarak şikayetçi olunabilecek belki tek şey rahat dönebilmesi için ekranın biraz yukarıda durması. Ancak ona da alışmak fazla sürmüyor.
+ 90 derece dönebilmesi, tasarım
– Biraz yüksekte duruyor, panel IPS değil, malzeme kalitesi
► GİRİŞ
► AOC i2353PH
► ASUS MX279H
► HP PAVILION 23xi
► LG IPS234V
► SAMSUNG S27C750
► VIEWSONIC VX2770
► KARŞILAŞTIRMA TABLOSU