reklamı kapat

POPÜLER

Motorola RAZR incelemesi

Yeni RAZR’ın en dikkat çeken özelliği, “muhteşem” tabirini kullanmaktan kendimizi alamadığımız tasarımı. İlk RAZR’ın bu anlamda bir ikon olduğunu düşünürsek Motorola onunla aynı ismi kullanarak oldukça zor bir seçim yapmış ama uzun mesailer sonunda ortaya etkileyici bir kasa çıkarmayı başarmış. Elmas kesimli alüminyum kasa sağlamlıkta iddialı. Her köşesinden bir parça kesilmiş gibi duran yumuşak hatlı kasanın arka yüzeyinde özel Kevlar lifleri kullanılmış. Bu lifler hem RAZR’a ayrı bir hava katmış hem de dayanıklılığı kat kat artırmış. Liflerle kaplı bu dama desenli bölge, telefonun sert çizgisinin aksine oldukça narin, üstelik verdiği dokunma hissi de tarifle anlatamayacağımız kadar hoş. Tüm bunların yanında kasa yalnızca 7,1 mm (en ince yerinde tabii ki) inceliğinde. Bazı rakipleri gibi plastik kasalı olmadığından elinizdeyken kırılacakmış hissine kapılmıyorsunuz. Yandan bakıldığında, telefonun üst kısmında ufak bir bombeli alan bulunuyor. Buranın altında telefonun kamerası ve hoparlörü yer alıyor. Arka kapak çıkmıyor, dolayısıyla telefonun piline erişemiyorsunuz. Kasanın sağ yanında ses ve açma / kapama tuşları bulunuyor. Konumu sayesinde, açma / kapama tuşuna tek elle kolaylıkla erişilebiliyor. Üst kısımda açık bir şekilde duran kulaklık girişi, micro-USB girişi ve micro-HDMI çıkışı mevcut. Sol yanda ise bir kapak altında microSD ve micro-SIM kart girişi kullanmanız için sizi bekliyor. RAZR’ın, piyasaya çıktığı dönemde dünyanın ilk micro-SIM’li Android telefonu olduğunu hatırlatalım. Bu kart teknolojisi çok daha az yer kapladığı için son dönemde telefon üreticileri tarafından daha yoğun bir şekilde tercih ediliyor. Yeni SIM standardının ne olacağına dair bir tartışma da sürüyor ama onun yeri burası değil. Bu özel kasa, yapısı sayesinde su sıçramalarına karşı da dayanıklı. Üzerine bir şeyler döküldüğünde endişelenmenize gerek yok, silmeniz yeterli. Kasaya ilişkin söyleyebileceğimiz tek olumsuz şey genişliği. 4,3 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip olan telefonun kasası, inceltilebilmek için yanlara doğru genişletildiğinden 4,7 inç ekranlı rakipleriyle hemen hemen aynı büyüklükte.

SUPER AMOLED EKRAN
Madem ekrandan bahsettik, oradan devam edelim. Telefonun 4,3 inç büyüklüğündeki ekranı, 540×960 piksel çözünürlük sunuyor. Bu ekran boyutu için bu çözünürlük uygun ancak birçok yeni rakibinde 1280×720 pikselli ekranlar kullanıldığından RAZR bu anlamda biraz geri kalıyor. Ekranın canlılığı ve parlaklığı da ne yazık ki umduğumuz seviyede değil. Parlaklık maksimum değerdeyken bile sanki biraz daha parlak olmalıymış gibi hissediyorsunuz. Yazılarda pikseller gözle seçilebiliyor ve bunu kafaya takarsanız rahatsız olmanız olası. Geleneksel RGB yerine, Motorola’nın her biri yalnızca iki renk içeren (RG veya GB) alt pikseller kullanmasından kaynaklanan bu durum neticesinde blokların köşelerinde renklenmeler oluyor ve pikseller göze batıyor. Ekranın bir diğer sorunu da kendisini veya kafanızı bir parça dahi sağ sola çevirdiğinizde gördüğünüz renklerin inceden mavileşmesi. Doğrudan güneş ışığı altında dahi bizi şaşırtan bir şekilde sorunsuz görüş sunan Super AMOLED ekran, kontrast olarak ise tatminkar. Gelelim kameraya. Tamam, bir iPhone 4S performansı beklemiyoruz ama 8 megapikselin hakkını vermesini isterdik doğrusu. Pek fazla efekt ve mod bulunmayan kameranın performansı ortalama. Detaylar yeterli ama renkler soluk ve görüntüler kirli. Aynı durum video için de geçerli. 1080p videolar, rakip cihazlarla kaydettiklerimizle kıyaslandığında sıradan kalıyor.

DAHA AKILLI TELEFON
Motorola RAZR, Android 2.3.6 ile çalışıyor ancak yaz aylarından Ice Cream Sandwich güncellemesine kavuşacak. Telefonun TI OMAP 4430 yonga setli işlemcisi 1,2 GHz hızında. Dahili hafızası 8 GB olan telefonda 1 GB RAM bulunuyor. Hafıza, microSD hafıza kartlarıyla artırılabiliyor. Motorola, kullanım kolaylığını düşünerek Android üzerinde önemli geliştirmeler yapmış. Akıllı İşlemler bunların başında geliyor. Bu özellik, belirli durumlara göre telefonunuzun belirli fonksiyonlarının otomatik olarak değişmesini sağlıyor. Örnek vermek gerekirse, “Toplantı” adı altında bir işlem oluşturup toplantı saati geldiğinde telefonunuzun tüm bağlantılarının kapatılmasını, sesinin kısılmasını ve ekran parlaklığının düşürülmesini sağlayabiliyorsunuz. Telefon sessizde olsa dahi VIP Arayan Modu sayesinde, o listeye eklediğiniz kişiler aradığınızda telefonunuz çalıyor veya gece belli bir saatten sabah belli bir saate kadar telefonunuzun en az pil tüketecek hale getirip ses seviyesi düşürebiliyorsunuz. Birçok ön tanımlı işlem var lakin siz tek tek ayar yapıp kendinize has işlemler de oluşturabiliyorsunuz. Motorola’nın kendine has arayüzünde yer alan Görevler uygulamasıyla bir görev listesi oluşturabiliyorsunuz. Sosyal Ağ uygulaması ile de tek bir çatı altından Facebook, Twitter, LinkedIn, LastFM gibi servislerdeki akışları takip edebiliyorsunuz. Beğendiğimiz bir diğer uygulama ise Motoprint. Şayet destekliyorsa, aynı ağ üzerinde olduğunuz yazıcıya bağlanıp doğrudan çıktı alabiliyorsunuz. RAZR, piyasadaki en iyi akıllı telefon değil belki ama sahip olduğu fonksiyonel özellikler ve muhteşem tasarımla birçok sıradan rakibinden ayrılmayı başarıyor.

İLGİLİ HABERLER