Tuş kilidi tek hareketle kontrol edilebildiğinden gayet pratik bir kullanım sunuyor. Sağ yandaki tuşlar da tasarıma uyacak şekilde tasarlanmış. Yazının başında da belirttiğimiz gibi, cihazın her detayındaki ince işçilik hemen farkediliyor. Motorola ZN5’in tuş takımı küçük değerli taş gibi görünen minik çıkıntılarla süslenmiş. Yüzey kaplaması eşit olan tuşlar kullanım açısından rahat. Yön tuşları ve seçim tuşundan oluşan orta kontrol daha çıkık. Biraz küçük olsa da, bu kontrol de rahatça yönetilebiliyor. Sol ortada galeri, sağ ortada ise geri dönüş tuşları konumlandırılmış.
ARAYÜZ VE MULTİMEDYA
Cihazın arayüzü Motorola E8 ve RAZR2 V8’de gördüğümüz Linux-Java tabanlı standart Motorola ürünü. Menü ve seçeneklerin tepki süreleri biraz yavaş. Fakat tamamen kullanışsız değil. Sekmeler ve dikey listeler halindeki arayüzde aradığınızı elinizle koymuş gibi bulabiliyorsunuz. Bluetooth’un yanı sıra WLAN bağlantısına da sahip olan ZN5, detaylı uygulama ayarlarına gerek kalmadan Wi-Fi mevcut ise bu bağlantıyı kullanıyor. Standart olarak gelen bu ayarı değiştirebiliyorsunuz. Cihazın standart özelliklere ahip basit bir müzik çalar ve radyo uygulaması bulunuyor. Standart kulaklık bağlantısı ve yüksek ses kalitesiyle mobil müzik ihtiyacınızı karşılayabilecek seviyede.
VE KAMERA
İşte Motorola ZN5’in en güçlü olduğu alan. Sahip oluğu Kodak imzalı 5 megapiksel kamerasıyla harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Sürgülü kamera kapağı hem objektifi koruyor, hem de kamera uygulamasını açıp kapamak için kullanılıyor. Objektifin hemen yanında bulunan küçük nokta, netlemeye yardımcı kırmızı ışık saçıyor. Kapağın yan tarafında ise güçlü Xenon flaş bulunuyor. Uygulama standart bir şekilde yatay kullanılıyor. Çekim tuşu iki kademeli tasarlanmış; netlemek için hafifçe, çekmek için daha sert basıyorsunuz. Motorola ZN5 piyasadaki en hızlı çalışan kameraya sahip mobil iletişim cihazı. Gerek netleme, gerek çekim hızları gerçekten çok ama çok başarılı. Böylece fotoğraf çekmek için rakiplerinden daha pratik ve avantajlı bir konumda. Kendine has arayüzde yön tuşlarıyla ayarlarda (yukarı/aşağı) ve alt seçeneklerde (sol/sağ) gezebiliyorsunuz. Alıştıktan sonra gayet pratik. 5 ile 6 numara tuşları arasına yerleştirilen galeri kısayol tuşuyla kamera ve galeri arasında çok hızlı geçiş yapmak mümkün. Yakın çekimlerde de yüksek performans gösteriyor. Makro modunu açtığınızda objektifin oynadığını duyabiliyorsunuz. Cihaz ayrıca otomatik panorama moduna sahip. Siz sadece başlangıç için çekim tuşuna basıp bırakıyorsunuz. Ardından kamerayı panorama boyunca sağa doğru kaydırdığınızda ideal pozisyonda otomatik iki kare daha çekiliyor. Ardından yazılımsal olarak birleştiriliyor. Ayarlar arasında beyaz dengesi, kırmızı göz azaltıcı flaş ve az ışık modları da bulunuyor. Çok az aydınlatılmış ortamlarda az ışık modunu kullanarak ‘grenli’ fakat yine başarılı fotoğraflar çekilebiliyor. Flaşın gücü tamamen karanlık ortamlarda 4 metreye etki edecek kadar yüksek. Fakat yakın mesafelerde flaş gücü ayarlanamadığından biraz fazla aydınlatmaya sebep olabiliyor. Gündüz çekimlerinde de dolgu flaşı olarak kullanarak sonuçları daha da başarılı hale getirebiliyorsunuz. Sonuçlar gayet başarılı. Kameranın genel performansı ve ortaya çıkardığı sonuçlar müthiş. Fakat video kaydı ortalama sonuçlar veriyor. Çektiğiniz fotoğrafları Kodak Gallery online fotoğraf servisinde açacağınız bir hesaba gönderebiliyorsunuz. WLAN bağlantısı sayesinde bu işlemi ücret ödemeden gerçekleştirmek de mümkün. Kodak Gallery, cihazın ana menüsüne hem de birinci sıraya yerleştirilmiş. Uygulama içerisinden kolayca yeni bir hesap yaratıp fotoğrafları internete gönderebiliyorsunuz.
SON KARAR
Motorola ZN5 malzeme kalitesi, başarılı tasarımı, piyasanın fotoğraf performansı açısından en başarılı 5 megapiksel kamerası, yüksek pil ömrü ve WLAN bağlantısıyla kullanmaktan büyük zevk duyacağınız bir cihaz. Farklı olmak veya sadece kamerası yüzünden tercih edilebilir.
PUANLAMA
-5YILDIZ-
ARTILAR
WLAN bağlantısı (802.11i ile yüksek hız), Kodak Gallery servisi ve çok başarılı kamerasıyla fotoğraf çekmeyi ve farklı olmayı seven kullanıcılar için harika bir alternatif
EKSİLER
Cihaz malesef 3G şebekeleri desteklemiyor. Ayrıca Kodak imzalı bir kameranın video kaydının daha iyi olmasını beklerdik
SONUÇ
Güçlü fotoğraf yetenekleriyle görüntüleme ihtiyacınızı büyük oranda karşılayabileceğinizi düşündüğümüz Motorola ZN5, tasarımı ve kalitesiyle de sunulan en başarılı alternatiflerden.
TEKNİK ÖZELLİKLER
İşletim Sistemi
• Linux-Java şirket yazılımı
Şebeke
• GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
Ekran
• 2.4 inç 240 x 320 piksel
• 256 bin renk
Hafıza
• 350 MB dahili, microSD
(maks. 4 GB)
Kamera
• 5 megapiksel, otofokus, Xenon flaş, oto panorama,
makro
Multimedya Desteği
• AAC, MP3, WMA
Pil Ömrü
• 9 saat 30 dakika konuşma / 580 saat bekleme
Bağlantı
• microUSB 2.0, bluetooth 2.0, Wi-Fi 802.11b/g/i
Boyutlar
• 118 x 50.5 x 12-16 mm
Ağırlık
• 114 gram