Mozilla, sahte yorumlara odaklanan “Fakespot” girişimini bünyesine kattı

02 Mayıs 2023 21:45

Mozilla, sahte yorumlara odaklanan “Fakespot” girişimini bünyesine kattı. Şirket kendisi için güzel bir adım attı.

Mozilla bugün kullanıcıların alışveriş sitelerindeki sahte veya güvenilmez yorumları / incelemeleri / değerlendirmeleri tespit etmelerine yardımcı olan bir web sitesi ve tarayıcı uzantısı sunan Fakespot’u satın aldığını duyurdu. Mozilla’nın Fakespot’un almak için ne kadar ödediği henüz tam olarak bilinmiyor ancak devasa büyük bir sayının masada olmadığı aktarılıyor. Fakespot’un sunduğu hizmet gerçekten önemli çünkü Amazon, Yelp, TripAdvisor ve fazlası platformda listelenen sahte yorumları tespit etmek için etkili bir seçenek konumunda bulunuyor. Sahte yorumlar kullanıcıları kandırmaya yönelik olarak satıcılar tarafından kullanılıyor ve bu yorumlara kanan çok sayıda kişi her ay ciddi şekilde mağdur oluyor. 2016 yılında kurulduğu aktarılan ve algılama sürecinde yapay zekâ ile makine öğrenme kullandığı söylenen Fakespot, satın alım sonrasında normal olarak hizmet vermeye devam edecek, ileride Mozilla tarafından geliştirilen Firefox’a özel daha gelişmiş Fakespot araçları da kullanıma sunulacak. Mozilla, Fakespot ile Firefox kullanıcılarının e-ticaret deneyimlerini geliştirmeye yardımcı olacak güvenilir alışveriş araçlarına erişim sağlayacağını söylüyor.

Mozilla, bundan önce “güvenilir ve bağımsız bir açık kaynak temelli yapay zekâ ekosistemi oluşturmak” için Mozilla.ai adlı yeni bir girişim hayata geçirmesiyle ses getirmişti. Yapılan resmî açıklamaya göre uzun süredir yapay zekâ araştırmaları yapan bilim insanı Moez Draief, bu yeni yeni girişime liderlik edecek. Mozilla bu teknoloji dünyasının geleceği için önemli girişimi başlatmak için tam 30 milyon dolar yatırım yapıyor ve fazlasının da yolda olduğuna işaret ediliyor.Güvenilir Yapay Zekaya Yatırım Yapıyoruz” mottosuyla hayata geçirilen girişim için “2023 yılında sadece üç ay geçti ve yılın en büyük konularından birisinin ne olduğu şimdiden belli: “Yapay Zekâ”. Bu altyapı 1994’te Netscape’in, 2007’de ise iPhone’un yaptığı düzeyde kamuoyu ilgisi çekti…” diyen Mozilla, Mozilla.ai’nin ilk odak noktasını ChatGPT gibi yapay zekâ sistemlerini daha güvenli ve şeffaf hale getirmek olarak açıklıyor. Kullanıcıları yanlış bilgilendirmeyen insan merkezli öneri sistemleri de hedefleyen Mozilla.ai, farklı alanlardaki çok sayıda uzmanı bir araya getirecek ve büyük teknoloji devlerinin dışında bir alan olarak sürece uzaktan daha kapsayıcı ve hepsinden önemlisi farklı bakış açılarıyla bakacak.

Mozilla planları yanında bu da ilginizi çekebilir: Samsung Galaxy Z Fold4 ve Galaxy Z Flip4 böyle üretilip test ediliyor

Paylaş