reklamı kapat

POPÜLER

Rimac C_Two Nevera

Mühendislik sınırları genişledi; Rimac C_Two seri üretim formuyla karşımızda

 - Güncelleme: 01 Haziran 2021 17:27

Seri üretime taşınma sürecinde Nevera adını alan Rimac C_Two, performansı ve dünyada ilk niteliğinde teknolojisiyle dikkat çekiyor.

2009 yılında kurulduğu ilk dönemden itibaren elektrik pazarının süper otomobil sınıfında adından söz ettiren işler imza atan Rimac, başarısının üzerine koya koya ilerlemeye devam ediyor. Mate Rimac tarafından kurulan Hırvatistan merkezli şirketin 10 yıldan kısa sürede yakaladığı ivmeye bizler gibi kayıtsız kalamayanlar arasında Porsche de vardı. 2018 yılında bu ilgiyi somut bir adıma döken Porsche, Rimac’a çok ciddi bir bedel ödeyerek yatırım ortağı haline geldi. Kısa sürece önce bu yatırımın seviyesini artıran otomobil devinden aldığı güçle yola emin adımlarla devam eden Rimac, 2018 yılında konsept olarak tanıttığı Rimac C_Two üzerinden mühendislikte geldiği son noktayı bugün gösterime sunuyor. Seri üretim adı Rimac Nevera olarak değiştirilen otomobilin üzerindeki bu değişim rüzgarı mühendislik ve performans tarafında da ciddi oranda hissediliyor.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Rimac C_Two madalyonundan Nevera’ya verimlilik değişimleri

2018 yılında tanıtılan konsept otomobile oranla Nevera’da 360 derecelik değişimler karşımıza çıkıyor. Bu değişimler, araca getirilen yeni gövde panelleri üzerinden dışarıdan da kolaylıkla ayırt edilebilir düzeyde. Marka tarafı; difüzör, tamponlar, radyatör ızgarası ve marşpiyel gibi bölümlerde yapılan revizyonlarla birlikte aracın aerodinamik verimliliğinin yüzde 34 oranında artırıldığını paylaşıyor. Takdir edilesi bu iyileştirmenin paralelinde Nevera yere basma kuvvettinde de sürüş deneyimini doğrudan etkileyecek geliştirmeleri beraberinde getiriyor. Mühendislik bazında yapılan bir diğer iyileştirmeler altyapı elemanlarını soğutmada etkili. Frenler ve güç ünitesindeki bölümler, yeni çalışmaların sonunda yüksek hızlarda yüzde 30 oranında daha iyi soğutuluyor.

Rakamlarla Rimac Nevera

C-Two isminden sıyrılarak Nevera’ya geçtiğimizde artık otomobilin performans verilerini konuşmaya başlıyoruz. Modelin altyapısında her biri tekerleklerde olmak üzere toplamda dört adet elektrik motoruna yer veriliyor. Bu motorlar kombinasyonda 1.914 beygir güç ve 2.360 Nm tork gibi hayal gücünü zorlayan veriler üretebilecek niteliklerde. Yapılan aerodinamik geliştirmelerin bu motorlarla kombinasyonuyla birlikte Nevera’nın 0’dan 100’e hızlanmasını 1,97 saniye gibi göz bebeklerini büyüten bir sürede tamamlayabildiğini görüyoruz. Otomobilin 4,3 saniyelik 0-160 ve 9,3 saniyelik 0-300 değeri olması da partinin ilerleyen sürelerde de devam ettiğini gösteriyor. Teknik tabloya yansıyan maksimum sürat değeri ise 412 km/s.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Nevera’yı sihirli yapan etmenlerin diğer kanadında batarya teknolojisi var. Rimac tarafından altyapısı oluşturulan sıvı soğutmalı bu bataryanın içeriğinde lityum dışında manganez ve nikel gibi elementlerden de faydalanıldığını görüyoruz. Bu bileşimden doğan reçete sayesinde Nevada yüksek performans yanında iddialı menzil sunabilen bir elektrikli süper otomobil iddiası taşıyor. WLTP standartlarında yapılan testlerde otomobilin 547 kilometre yol kat edebildiği paylaşılıyor. 500 kW’a kadar hızlı şarj desteğinin de sunulduğu bu sistem, böyle bir kaynak üzerinden 22 dakikada 0’dan yüzde 80 doluluk seviyesine getirilebiliyor. Karbon monokok şasi üzerine üretilecek olan otomobilin 48/52 olarak karşımıza çıkan ağırlık dağılımı da heyecan verici.

Nevera yapay zeka sistemiyle de dikkat çekiyor

Rimac cephesi otomobil mühendisliği kadar teknoloji üzerine çalışmalarıyla da ön plana çıkıyor. Nivera’da bunun örneğini görebileceğimiz pek çok nokta var. Bunlar arasında öne çıkansa dünyada ilk olarak lanse edilen yapay zeka destekli sürücü koçu. Otomobilde konumlandırılan 13 kamera ve 6 radar gibi donanımların NVIDIA Pegasus altyapı sistemiyle bir araya getirildiği bu akıllı yardımcı, kusursuz sürüş konusunda kullanıcılara anlık destek sağlıyor. Araç içerisine sesli ve görsel uyarılarla yansıtılan sürüş önerileriyle, kullanım çeşidine göre optimal performans yakalanabiliyor. Toplamda sadece 150 adet üretileceği açıklan Rimac Nevera için 2 milyon euro bütçe ayırmak gerekecek.

İlginizi çekebilir

Precept projesi gerçek oluyor

İLGİLİ HABERLER