KEDİ CANINI SENİN
Oyunu diğer macera yapımlarından ayıran nokta, hayalet özelliklerinin kullanımı. Fiziksel dünyadan bağımızı koparmış olduğumuzdan duvar olsun, kapı olsun bu tarz yapılar hareket alanımızı kısıtlayamıyor. Böylece istediğimiz yere istediğimiz şekilde girip çıkabiliyoruz. Tabii bir yere kadar. Bazı yerlere bu şekilde ulaşmamız mümkün olmuyor (her şeyin de sebebini yazmayalım, oynayınca görürsünüz) ve başka özelliklerimizi kullanmamız gerekiyor. Mesela kedilerin vücuduna giriş yapabiliyoruz. Bu sayede bir kedi simülatörü kıvamına evrilen oyun, ağaç dallarından düz duvara tırmanma aksiyonlarına kadar pek çok kedi eğlencesini deneyimlememize fırsat veriyor. Öte yandan olayların çözümü için insanların zihinlerine müdahale edebilme yeteneği de oyuna çok şey katıyor. Karşımızdaki kişilerin aklındakileri okuyabildiğimiz gibi, düşüncelerini manipüle etme imkanımız da oluyor. Ancak bu özellikleri kafanıza göre kullanabileceğinizi, yaratıcı sonuçlar elde edebileceğinizi düşünmeyin sakın. Oyun sizin ne yapabileceğinizi söylüyorsa ancak onu yapabiliyorsunuz. Hayalet özelliklerimizi kendi oyun tarzımıza göre değerlendirebilsek ve değişik sonuçlar elde edebilsek oldukça eğlenceli olabilirdi.
HATA YAPMANIN RAHATLIĞI
Olayların çözümünde ise insanlardan öğrendiklerimizle birlikte etraftan topladığımız bilgiler de faydalı oluyor. Bulmaca tadında hazırlanan bölgelerdeki delilleri toparlayıp, en mantıklı çözümü öngörmemiz gereken bu sistem oldukça başarılı işliyor aslında. Kimi zaman birkaç farklı delili veya bilgiyi birleştirmemizin de gerektiği bu yol, oldukça yaratıcı bir yöntem. Tek sıkıntı, yapacağınız seçimin sonuçları hiçbir şekilde etkilemiyor oluşu. Yanlış bir çıkarım yaptığınızda bunun oyuna herhangi bir etkisi olmuyor. Kısacası deneme yanılma yoluyla doğru cevabı bulana kadar ilerleyebiliyorsunuz. Bu da olayın tüm heyecanını baltalıyor ne yazık ki.
Ace Attorney serisinde kullanılan “Belirli sayıda yanlış karar verebilme ve sonunda başarısız olma” sistemine benzer bir sistem kullanılsa çok daha anlamlı olabilirdi. Bunların yanında oyun boyunca hayalet olmamızdan kaynaklı olarak diğer hayaletlerle de etkileşime girebiliyoruz. Diğer hayaletlerle yollarımız ana senaryo ekseninde kesişebildiği gibi, yan görevler olarak da karşımıza çıkabiliyor. Tıpkı bizim gibi bitmemiş işleri nedeniyle huzuru bulamamış olan diğer hayaletlere yardım ettiğimiz bu görevler, oyuna ayrı bir renk katmış.
RUHUNA SAĞLIK
Murdered: Soul Suspect grafiksel anlamda ortalama düzeyde diyebileceğimiz bir yapım. Özellikle yeni nesil cihazlarda göze hoş göründüğünü rahatlıkla söyleyebiliriz. Seslendirme ve müzikler konusunda da benzer bir düzeyi koruyan yapım, bu noktalarda etkileyici olmayı pek başaramıyor. Ciddi anlamda sıkıntılara sahip olsa da Soul Suspect özellikle senaryo temelli oyunlara değer veren oyuncular için başarılı sayabileceğimiz bir yapım. Güzel bir hayalet hikayesi dinlemek isteyenler şans vermeli diye düşünüyoruz.
Murdered: Soul Suspect
► GİRİŞ
► TANIDIK FİKİRLER
► KEDİ CANINI SENİN
► DETAYLAR
► PUANLAMA