Çok uzun yıllardır bilim insanları tarafından geliştirilerek insanoğlunun kullanımına sunduğu görüntü büyütme teknolojisinin geçmişi bilgisayarlardan önceye dayanıyor. İngilizce “video magnification” olarak adlandırılan teknolojideki büyütme kelimesi merceksel anlamda bir nesne veya görüntüyü daha rahat görülebilir hale getirecek şekilde büyütme anlamına geliyor. Bu teknik yazılım teknolojileri yeterince gelişinceye kadar genelde kağıt üzerindeki yazıları büyütmek için kullanıldı. Böylece yaşlılar ve engelliler gibi görme yetisi kısıtlanmış insanlar yazıları veya basılı kağıt üzerindeki herhangi bir görüntüyü özel büyüteçlere sahip cihazlarla rahatça okuyup görebiliyordu. Teknolojinin diğer birçok alanında olduğu gibi dijital devrim görüntü büyütme teknolojisinde de sıçrama yaşanmasını sağladı. Artık görüntü büyütme deyince aklımıza sadece durağan bir görüntünün daha rahat görülmesi için büyütülmesi değil akıcı video görüntülerinde insan gözünün algılayamadığı değişiklikleri algılayabilmek de geliyor. Görüntü büyütme teknolojisinde kullanılan bu yeni teknik sayesinde yazılımlar herhangi bir videoda çıplak gözle görülemeyen geçici değişiklikleri daha rahat görülebilecek şekilde büyütebiliyor. Bu sayede bir yazılım çok küçük bir hata payıyla örneğin nabız ölçebiliyor. Sabit bir kamerayla bir kişiyi videoya aldığınızı düşünün. Videoyu ne kadar dikkatli izlerseniz izleyin kişinin nefes alıp verdiğini görseniz bile bunu ölçecek kadar detay göremezsiniz. Veya kişinin nabzını, kalp atışlarını takip edemezsiniz. İşte görüntü büyütme teknolojisi sayesinde böyle bir videodaki geçici minik değişimler büyütülüp yazılımlar tarafından ölçülebiliyor.
NASIL OLUYOR?
Birkaç MIT öğrencisinin profesörleriyle birlikte geliştirdiği görüntü büyütme teknolojisi gerçekten teknolojide sıçrama noktası sayılabilecek bir gelişme. Onlar tekniği Eularian Video Magnification olarak adlandırıyor. Eularian kelimesi İsviçreli matematikçi ve fizikçi Leonard Euler tarafından ortaya çıkarılan ve ne kadar karmaşık olursa olsun aynı noktadan başlayıp yine aynı noktada biten devreleri anlatır. Görüntü büyütme teknolojisinde araştırmacıların bu teknikten yararlanmış veya esinlenmiş olacak ki bu ismi uygun görmüşler. Teknik herhangi bir video görüntüsünün alınıp belirli renk ve parlaklıklara göre frekans katmanlarına ayrılmasıyla başlıyor. Tabii işlemlerin tamamı yazılım tarafından gerçekleştiriliyor. Bu aşamada katmanlarda silik de olsa görüntü görülebiliyor. Ardından her katman kendi içinde geçici hareketlerden arındırılarak sıfırlanıyor. Bu iki işlemle elde edilen fark, görüntüdeki değişimi ifade ediyor. Yazılım daha sonra bu değişimi görsel olarak büyütüp abartıyor. Böylece çok daha rahat bir şekilde görülebilmesinin yanı sıra yazılımlar tarafından işlenebilmesini sağlıyor. Ortaya çıkan sonuç şimdilerde popüler olan yüksek dinamik alan (HDR) tekniğiyle çekilen görüntüleri andırıyor. Videodaki bu geçici görüntü değişiklikleri renklere de atanabiliyor. Aşağıdaki kutuda yer aldığı üzere videodaki kişinin kalp atışları farklı renkte görülebiliyor.
ZAMANMEKANSAL DEĞİŞİM
Eularian görüntü büyütme teknolojisi görüntüde çıplak gözle görünmesi neredeyse imkansız olan geçici değişmeleri (kişinin nefes alması veya kan basıncındaki değişiklik gibi) büyütüp abartarak çok daha rahat görüntülenebilmesini sağlıyor.
VİDEO
UYGULAMA
Yeni bir teknoloji olsa da kolay uygulanabilir olması hayatımıza çok daha kısa sürede girmesini sağladı. Yüksek işlem yeteneğine sahip kameralı her bilgisayara uygulanabilen teknoloji Apple iOS platformunda çoktan yerini aldı. App Store üzerinden indirebileceğiniz profesyonel uygulamalar sayesinde sadece kamerayı kullanarak nabzınızı ölçebiliyorsunuz. Dijital
bir tansiyon aleti havasında olan bu uygulamaların en popüler olanı Philips tarafından geliştirilen Vital Signs Camera. Makul bir fiyatla satışa sunulan uygulama az bir hata payıyla tansiyon ölçümü yapabiliyor.
FİYAT
0,99 dolar*
BOYUT
3,6 MB
GEREKENİMLER
iOS 5.0 ve üzeri
YÜKLEMEK İÇİN
http://itunes.apple.com/app/vital-signs-camera-philips/id474433446?mt=8
*Uygulama fiyatları değişiklik gösterebilir.