Şu an yaşadığımız gezegenin yörüngesinde 1,400 kadar operasyonel uydu bulunuyor. Çok uzun zamandır uzaya uydu göndermemiz sonucunda da yörüngeyi oldukça kirletmiş durumdayız. Ancak NASA‘nın en azından bunları belirlemek için yeni bir çözümü var.
Yörüngede serbest olarak gezen bu çöpler genelde görev dışı eski uyduların parçalarından oluşuyor. NASA tarafından yapılan hesaplamaya göre alçak dünya yörüngesinde tespit edilen 20 binden fazla çöp bulunuyor. Saatte 35,400 km/s hızla dönen bu irili ufaklı parçalar, tüm uydu ve uzay operasyonlarını çok büyük riske atıyor. Bunları temizlemekten önce ise yerlerinin kesin olarak belirlenmesi gerekiyor. İşte Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin en son SpaceX göreviyle ISS‘e gönderdiği Space Debris Sensor (SDS) isimli sensör donanımı, bunu gerçekleştiremeye hazırlanıyor. ISS’e dışına takılacak bu sensör, kurumun daha önce yerden tespit edemediği ufak uzay çöplerini belirlemesine imkan tanıyacak. Bu noktada 5 mm’den 0,5 mm’ye kadar çöp algılama hassasiyeti bulunan sensörün, önümüzdeki iki ya da üç yıl görev yağacağı söyleniyor.
Sensörden toplanan veriler ISS kadar gelecek uzay görevleri için de büyük önem arz ediyor. Kurum bu çöplerin yapısını görerek daha sağlam uzay aracı zırhları üretileceğini söylüyor. Bu da uzaya özellikle de Mars’a gitmek isteyen insanoğlu için çok önemli görünüyor.