Gelişen teknolojiler sayesinde artık insanoğlunun gözü hiç olmadığı kadar dışarıda. Mars’a gitmek için çalışmalar yapıyor ve ciddi ciddi Dünya dışında yaşamanın planlarını kuruyoruz. İşte tüm bunlar için sağlam bir enerji kaynağına ihtiyacımız bulunuyor. Bunu da NASA yapmış gibi görünüyor.
Nükleer enerji biliyorsunuz uzun süreler boyunca inanılmaz güç verebiliyor. NASA’nın yeni teknolojisi de tam olarak bunun üzerine kuruluyor. KRUSTY (Kilopower Reactor Using Stirling Technology) adı verilen bir sistem geliştiren kurum, bunun için Amerika Birleşik Devletleri Enerji Bakanlığı ile ortak çalışıyor. İçerisinde yer alan tuvalet kağıdı kadar “Uranyum-235” çekirdeği sayesinde KRUSTY tam 10 yıl boyunca 10 kilowatt elektrik üretebiliyor. Oldukça ufak boyutlu olduğu için taşıması yani uzaya götürmesi kolay olan bu güç kaynağı, henüz prototip aşamasında bulunuyor. Buna karşın yapılan testlerde gerçekten çalışan yani elektrik üretebilen KRUSTY, uzay için çok büyük önem arz ediyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
NASA, KRUSTY ile büyük çalışmalara güç sağlayacak
Mars ya da Ay üzerine kurulacak uzay istasyonları için kilit rol üstlenen mini nükleer reaktör, göreve başlamadan önce birçok teste daha sokulacak. Uzayın tahmin edilemez ve zorlu olması nedeniyle her türlü potansiyel sorunu burada halletmek isteyen araştırmacılar, proje için çok umutlu görünüyor. Bu da uzaydaki sabit görevler için enerji sorununuz ortadan kalkıyor gibi duruyor.
İlgili Video
Uzay çöplerine özel sistem