Amerika Birleşik Devletleri’nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum NASA, Space Launch System için kalkışı erteledi.
Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, çok uzun zamandır ABD merkezli olarak geliştirdiği 24 milyar dolarlık Space Launch System ya da kısa adıyla SLS roketi ile ilk kalkışı bugün yapacaktı ancak motor sorunu nedeniyle kalkış ertelendi. Artemis 1 adı verilen “test görevi” kapsamında daha sonra kalkış yapılacak SLS’in önünde, herhangi bir astronota ev sahipliği yapmayan (Onun yerine sensörler ile donatılan mankenler var) 20 milyar dolarlık Orion kapsülü yer alacak. Bu 2,1 milyon kilometre yol yapacak kapsül ile beraber yaklaşık 42 günlük bir yolculuğa çıkacak ve Ay’a 5o yıl sonra gidip geri gelecek olan NASA, SLS ile atılacak Orion kapsülün (2 bin 750 derecelik sıcaklığa dayanacak ısı kalkanları ile donatılmış) 386 bin kilometre uzaklıktaki Ay’a yaklaşık bir hafta süre içerisinde ulaşacağını hesaplıyor. NASA’nın ve insanoğlunun Dünya’dan uzak uzay görevleri için büyük önem arz eden SLS, kurumun son dönemdeki en büyük çalışmaları arasında yer alıyor.
SLS, NASA tarafından açıklandığı kadarıyla kalkışta tam 8.8 Milyon pound itme kuvveti üretebiliyor. Bu açıdan SpaceX Falcon Heavy‘den ve yine Amerika Birleşik Devletleri yapımı Saturn V‘den daha güçlü olan SLS, gücünü temel olarak dört adet RS-25 (Toplam güç için ekstra iticiler de var) motordan alıyor. NASA, Artemis programı dahilinde 2025 yılında yeniden Ay’a astronot göndermek istiyor.
NASA’nın şimdiye kadar ürettiği en güçlü roketi Space Launch System, insanoğlunun en büyük hayallerinden olan Mars’ta koloni kurma konusunda da önemli bir konumunda yer alıyor. Bu arada biliyorsunuz başka güçlü roketler üzerinde de çalışılıyor. Şu an SLS kadar dikkat çeken bir diğer roketin arkasında SpaceX firması yer alıyor ve onların son çalışmaları burada yer alıyor. SpaceX de insanoğlunu Mars’a götürmek istiyor ve bunu yapan ilk isim olacak gibi de görünüyor.
-NASA tarafından hazırlanan ve SLS ile Orion’un Ay yolcuğunu özetleyen görsel. Burada yeşil hat gidişi, mavi hat dönüşü ifade ediyor-