Amerika Birleşik Devletleri’nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum NASA, Space Launch System için kalkışı iki farklı denemede de yapamadı.
Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, uzun zamandır ABD merkezli olarak geliştirdiği 24 milyar dolarlık Space Launch System ya da kısa adıyla SLS roketi ile ilk kalkışı geçtiğimiz hafta içinde yapacaktı ancak motor sorunu nedeniyle bu kalkışı ertelemişti. Kurum geçtiğimiz günlerde ikinci denemeye çıktı ancak bunda da yine başarı elde edilemedi. Bu sefer bir çözülemeyen hidrojen sızıntısı baş gösterdi ve bu yüzden kalkış iptal edildi. Konuda NASA şunu aktarmıştı: “Artemis I’in Ay görevi ertelendi. Ekipler, rokete yakıt aktaran donanımdaki sızıntıyla ilgili bir sorunu çözmeye çalıştı ancak başarısız oldu.”
Peki bir sonraki deneme ne zaman olacak? NASA’nın açıklamasına göre üçüncü deneme eylül ayında olmayacak gibi görünüyor. Bazı kaynaklar bir sonraki deneme 6 Eylül tarihinde yapılabilir demişti ancak yaşanan sorun hemen çözülebilecek gibi görünmüyor. Kurum eğer sorunu tam olarak çözebilirse denemeyi ekim ayında yapmayı planlıyor. Ancak bunun da henüz bir garantisi bulunmuyor.
İkinci kalkış gününde yakıt aktarımında kullanılan hızlı bağlantı kesme sistemiyle alakalı ciddi bir sorun yaşadıklarını aktaran NASA yetkilisi Jim Free, sorunu deneme kapsamında üç defa çözmeye çalıştıklarını ancak her seferinde yönetilebilir bir sızıntı seviyesine ulaşamadıklarını söylüyor.
Şimdi SLS özelinde metalik olmayan contaları değiştirmesi gereken NASA, yapılan açıklamaya göre bunu iki farklı konumda gerçekleştirebilir. Burada “Launch Pad 39B” kalkış istasyonu ya da “KSC Vehicle Assembly Building” olarak geçen yapı kullanılabilir. Bu konumların planlanan işlem için bazı avantajlar ve dezavantajlara sahip olduğu belirtiliyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kaçıranlar için her şey yolunda giderse “test görevi” kapsamında SLS’in önünde, herhangi bir astronota ev sahipliği yapmayan (Onun yerine sensörler ile donatılan mankenler var) 20 milyar dolarlık Orion kapsülü yer alacak.
Bu 2,1 milyon kilometre yol yapacak kapsül ile beraber yaklaşık 42 günlük bir yolculuğa çıkacak ve Ay’a 5o yıl sonra gidip geri gelecek olan NASA, SLS ile atılacak Orion kapsülün (2 bin 750 derecelik sıcaklığa dayanacak ısı kalkanları ile donatılmış) 386 bin kilometre uzaklıktaki Ay’a yaklaşık bir hafta süre içerisinde ulaşacağını hesaplıyor. NASA’nın ve insanoğlunun Dünya’dan uzak uzay görevleri için büyük önem arz eden SLS, gelecek için büyük önem arz ediyor.
SLS, NASA tarafından açıklandığı kadarıyla kalkışta tam 8.8 Milyon pound itme kuvveti üretebiliyor. Bu açıdan SpaceX Falcon Heavy‘den ve yine Amerika Birleşik Devletleri yapımı Saturn V‘den daha güçlü olan SLS, gücünü dört adet RS-25 (Toplam güç için ekstra iticiler de var) motordan alıyor. NASA, Artemis programı dahilinde 2025 yılında yeniden Ay’a astronot göndermek istiyor.
NASA’nın şimdiye kadar ürettiği en güçlü roketi Space Launch System, insanoğlunun en büyük hayallerinden olan Mars’ta koloni kurma konusunda da önemli bir konumunda yer alıyor. Bu arada biliyorsunuz şu an başka güçlü roketler üzerinde de çalışılıyor. SLS kadar dikkat çeken bir diğer roketin arkasında SpaceX firması yer alıyor ve onların son çalışmaları burada yer alıyor. SpaceX firması da insanoğlunu Mars’a götürmek istiyor ve bunu yapan ilk özel şirket olacak gibi görünüyor.
NASA ve Space Launch System gelişmeleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Katlanabilir yapıda hazırlanan inanılmaz televizyon: C Seed N1