ABD’nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum NASA, Space Launch System için kalkışı iki farklı denemede de yapamamıştı.
Kaçıranlar için kısa bir özet geçelim. Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, geliştirdiği 24 milyar dolarlık Space Launch System ya da kısa adıyla SLS roketi ile ilk kalkışı geçtiğimiz haftalarda yapacaktı ancak motor sorunu nedeniyle bu kalkış ertelenmişti. Kurum geçtiğimiz hafta ikinci denemeye çıktı ancak bunda da kalkış yapılamadı. İkinci seferde çözülemeyen bir hidrojen sızıntısı baş gösterdi ve bu yüzden kalkış iptal edildi. Bu konuda yaptığı açıklamada NASA şunu aktarmıştı: “Artemis I’in Ay görevi ertelendi. Ekipler, rokete yakıt aktaran donanımdaki sızıntıyla ilgili bir sorunu çözmeye çalıştı ancak başarısız oldu.”
NASA, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamasında üçüncü deneme eylül ayında olmayacak tarzında bir bilgi vermişti. Buradan işaretle kalkışın ekim ayında yapılması beklenmiyordu. Ancak daha sonra bir paylaşım daha yapıldı ve NASA’daki mühendislerinin ikinci kalkışta sızdıran yakıt contalarını değiştirdiği duyuruldu.
O zaman eğer süreçte her şey yolunda giderse 27 Eylül tarihinde bir kalkış denemesi daha yapılacak bilgisi verildi. Ancak bir sonraki denemeye kalkışın yapılacağı bölgedeki hava durumu izin vermedi. Görevi bir kez daha ertelemek zorunda kalan NASA, yaptığı açıklama ile yeni kalkış aralığını 12 Kasım – 27 Kasım olarak belirledi. Yani ekim ayını komple atlayan kurum, eğer ekstra bir şey çıkmazsa bu tarihler arasında bir kez daha kalkış deneyecek.
Üçüncü denemede her şey yolunda giderse ilk “test görevine” çıkılacak ve bu görev kapsamında SLS’in önünde herhangi bir astronota ev sahipliği yapmayan (Sensörler ile donatılan mankenler var) 20 milyar dolarlık Orion kapsülü bulunacak.
Bu 2,1 milyon kilometre yol yapacak kapsül ile beraber yaklaşık 42 günlük bir yolculuğa çıkacak ve Ay’a 5o yıl sonra gidip geri gelecek olan NASA, SLS ile atılacak Orion kapsülün (2 bin 750 derecelik sıcaklığa dayanacak ısı kalkanları ile donatılmış) 386 bin kilometre uzaklıktaki Ay’a yaklaşık bir hafta süre içerisinde ulaşacağını hesaplıyor.
SLS, NASA tarafından açıklandığı kadarıyla kalkışta tam 8.8 Milyon pound itme kuvveti üretebiliyor. Bu açıdan SpaceX Falcon Heavy‘den ve yine Amerika Birleşik Devletleri yapımı Saturn V‘ten daha güçlü olan SLS, gücünü dört adet RS-25 (Toplam güç için ekstra iticiler de var) motordan alıyor. NASA, Artemis programı dahilinde 2025 yılında yeniden Ay’a astronot göndermek istiyor.