Elon Musk’ın özel uzay şirketi SpaceX tarafından DART görevi kapsamında NASA için gönderilen uzay aracı Dimorphos’a çarptı.
SpaceX, kaçıranlar için tam 10 ay önce NASA’nın “Double Asteroid Redirection Test” ya da kısaca DART olarak geçen görevi kapsamında Falcon 9 ile sorunsuz bir kalkış yaptı ve bu kapsamda uzaya bir araç gönderildi. DART sisteminin amacı, Dünyaya çarpma riski bulunan asteroitlere bir uzay aracı çarpmaktı ve bu konuda dün akşam ilk hedefe ulaşıldı. Daha önce de söylediğimiz gibi Dünya çok uzun yıllardır büyük bir asteroit çarpma riski yaşamadı ancak bu durum gelecek için risk olmadığı anlamına gelmiyor. Bu açıdan hazırlanan sistem büyük önem arz ediyor ve DART ile risk oluşturan asteroite çarpılacak bir uzay aracının, bu kütlenin yörüngesini değiştirip değiştirmeyeceği test edilmek isteniyor.
Dün gece saatte 14 bin mil üstünde bir hızla gerçekleştirilen çarpma denemesinin merkezinde yer alan Dimorphos, asteroid Didymos’un bir uydusu ve Didymoon takma adıyla da anlıyor. Yaklaşık 160 metre genişliğinde ve her 12 saatte bir güneşin etrafında dönen Dimorphos, Dünya’dan 11 milyon km uzakta yer alıyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Peki SpaceX’in DART görevi kapsamında Falcon 9 ile beraber uzaya attığı NASA uzay aracının Dimorphos’a çarpması nasıl bir etki doğurdu? Bunun cevabı şimdilik net olarak verilmiyor. Dimorphos’tan gelen çarpma öncesi görüntüleri hemen aşağıda paylaşan NASA, çarpmanın ne kadar ekti ettiğini görmek için incelemelere başladı.
“Çarpma bitti ancak araştırma süreci devam edecek” açıklamasında bulunan kurum, şimdi hem kendi verileri hem de farklı teleskoplardan gelen görüntüleri analiz edecek ve böylece Dimorphos’un çarpma sonrasındaki durumunu / konumunu belirlemeye çalışacak. Testten şimdilik istediği başarıyı elde eden NASA, DART ile uzun vadeli bir koruma sistemi oluşturmak adına beklentileri aşmış durumda.
Did you catch the #DARTMission stream live or Didymos it? Impact is over, but the research continues. As scientists delve into data and telescopes release images of the asteroid from their POV, follow @AsteroidWatch and @NASASolarSystem for updates. https://t.co/ZNEYDQVA8Y pic.twitter.com/dn2veS6zbG
— NASA (@NASA) September 27, 2022