reklamı kapat

POPÜLER

Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’nu yok etmek için büyük bir bütçe belirledi

 - Güncelleme: 16 Mart 2023 17:46

NASA, resmi olarak açıklandığı kadarıyla Uluslararası Uzay İstasyonu‘nu yok etmek için büyük bütçe ayırdı. Büyük planlar masada.

Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), eğer bir değişiklik olmazsa 2031 itibarıyla emekliye ayrılacak. Çok uzun yıllardır büyük hizmetlerde bulunan ancak artık emeklilik yaşına ulaşan ISS, yapılan açıklamaya göre güvenli bir şekilde Dünya’ya düşürülerek yok edilecek. Böyle büyük bir yapının yörüngede kontrolsüz olarak dolaşmasını elbette istemeyen NASA, süreç için planlar yapıyor ve bu planlar için de 180 milyon dolarlık bir bütçe hedefi belirlemiş durumda. ISS’i Dünya’ya düşürme planını “çekici” olarak kullanılacak bir uydu / uzay aracı aracılığıyla yapmayı hedefleyen kurum (Daha önce NASA, ISS’i yörüngesinden çıkarmak için Rusya’nın “Progress” uzay aracını kullanmayı planlamıştı ancak NASA hala masada olduğunu iddia etse de ABD-Rusya arasındaki son gerginlikler bunu mümkün kılmayabilir), ISS’i spesifik olarak Pasifik Okyanusu’nda yer alan “Point Nemo” adı verilen uzay aracı mezarlığına düşürecek.

ISS sonrasında ABD alçak dünya yörüngesinden tamamen ayrılmayacak, ISS’in yerini özel uzay istasyonları alacak. Şu an bu konuda çalışan birçok farklı firma bulunuyor, bunlar arasında Voyager, Nanoracks ve Lockheed Martin üçlüsü de yer alıyor. Bu üçlü “Starlab” adı verilen bir özel uzay istasyonu geliştiriyor ve bunu 2027′nin başında alçak dünya yörüngesine yerleştirmek istiyor. Bu içerisinde sürekli olarak dört farklı astronotun yer alacağı özel uzay istasyonunun geliştirme sürecine en son Hilton firması da dahil olacağını duyurdu. Aktarıldığı kadarıyla Hilton, konuklarına inanılmaz bir manzara sunacak istasyondaki astronotların yaşam alanlarını tasarlayacak. Hilton, otelleri üzerinden yaşam alanı oluşturma konusunda çok büyük tecrübelere sahip. Ancak firmanın uzay alanında bir çalışması ya da tecrübesi bulunmuyor. Bu açıdan kendisi için gerçekten ilginç bir sürece giriş yapmaya hazırlanan şirket, astronotların uzay ortamında rahat etmesi için benzersiz perspektif sunacaklarına inanıyor. 

Firmanın bu atılımının arkasında elbette uzay turizmi de yer alıyor. Şimdilik uzayda kalıcı bir turist konaklaması hemen hemen mümkün değil. Ancak bu durum yüksek ihtimalle önümüzdeki 10 yıl içerisinde tamamen değişecek. Çok uzak olmayan bir gelecekte uzay turizmi ultra değil normal zenginlerin de ulaşabileceği bir deneyim olacak. İleride bu deneyim ve “turist astronotlar” için lüks yaşam alanlarına sahip uzay istasyonları ve kapsülleri karşımıza çıkacak. Bu bağlamda Hilton, Starlab atılımı ile uzayda konaklama konusunda birçok rakibinin önünde yer alabilir.

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu adımları yanında bu da ilginizi çekebilir: Çok ses getiren yarı insansı robot Ameca

İLGİLİ HABERLER