NASA ve DARPA, 2027 yılına kadar bir “nükleer roket motoru” geliştirip uzayda test etme konusunda anlaştıklarını duyurdu.
Amerika Birleşik Devletleri’nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum NASA (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi), nükleer enerjiyi uzayda kullanmak adına büyük adımlar atıyor. Bu konuda Amerikan ordusu tarafından kullanılmak üzere, yeni teknolojiler üretmekle sorumlu ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı devlet kurumu DARPA (Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı) ile 2027 yılının hedeflendiği bir ortaklık kuran kurum, uzaya ulaşma sürecinde nükleer roket motoru kullanarak kimyasal yakıtlı roketlere oranla daha yüksek bir performans elde etmeyi hedefliyor. Bu tarz bir roket motoru, ilk insanlı Mars görevi için gereken yolculuk süresini çok büyük ölçüde azaltma potansiyeli ortaya koyuyor. Biliyorsunuz uzay konusundaki güncel en büyük hedefler arasında Mars üzerinde bir koloni oluşturmak yer alıyor. Bu konuda Elon Musk’ın SpaceX’i de büyük çalışmalar yapıyor. Nükleer enerjiyi uzaya taşımak adına daha geçmiş yıllarda da bazı planlar yapan NASA, yeni nesil teknolojiler ve materyaller sayesinde yeniden gündeme getirdiği nükleer motorun geliştirilmesine içerisindeki STMD biriminin öncülük edeceğini duyurdu.
NASA, nükleer enerji odağında başka planlar da yapıyor. Örneğin kurum geçtiğimiz yıl Ay üstündeki enerji ihtiyaçlarını karşılayacak üç farklı 40-kW nükleer reaktör tasarımı için 15 milyon dolarlık bir destek duyurmuştu. Bu en iyi çözüm üzerinden 2030 itibarıyla test edilmesi hedeflenen nükleer reaktör ile amaç, Ay üzerinde kalıcı insan yaşamı oluşturmak ve Mars’a insanlı gidiş için Ay’ı bir geçiş olarak kullanmak. Bu hedefine yüksek ihtimalle ulaşacak kurum, süreçte ilk aşamada Lockheed Martin, Westinghouse ve IX ile çalışacak. Bu firmalar kendi nükleer reaktör tasarımlarını NASA’ya sunacak ve en iyi çözüm daha büyük bir destek ile gerçeğe dönüştürülecek.