ABD’nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, yeni nesil güneş yelkenini uzayda gerçek olarak test etmeye oldukça yaklaştı.
“Uzayda yelken açarak yol almak kulağa bilim kurgudan çıkmış gibi gelebilir ancak bu konsept artık kitaplarla veya beyaz perdeyle sınırlı değil.” açıklamasını yapan ABD’nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, “Advanced Composite Solar Sail System” adı verilen yeni nesil güneş yelkenini uzayda gerçek olarak test etmeye yukarıda da dediğimiz gibi bir adım daha yaklaştı. Geliştirdiği bir prototip sistemi Rocket Lab’ın Electron isimli roketiyle sorunsuz olarak uzaya gönderen kurum (Kalkış videosu yukarıda), bu altyapıda roket motoru kullanmadan hareket edebilen uzay araçları elde etmeyi umuyor. Güneş sürekli olarak her yöne fotonlar yayıyor bu fotonlar güneş yelkenine ulaştığı ya da yelkene çarptığı zaman itiş gücü sağlayan küçük miktarda bir momentum oluşturuluyor. Bu sürekli gerçekleştiği zaman yavaş da olsa hareket edilebiliyor. Yelken sistemini standart roketler ile gönderebilmek adına katlanabilir yapıda tasarlayan NASA, bu konuda gerçekten çok uzun zamandır çalışıyor. Kurum sistemin nasıl çalışacağını hemen aşağıdaki animasyonu videosunda büyük boyutlu bir örnek ile gözler önüne seriyor.
NASA bundan önce Dragonfly aracıyla gündeme gelmişti. Kaçıranlar için NASA, Satürn’ün en büyük uydusu Titan’ı keşfetmek üzere nükleer enerjiyle çalışan Dragonfly isimli uzay aracını gerçeğe dönüştürecek. Her şey yolunda giderse 2034 yılında Titan’a ulaşacak Dragonfly, aşağıda da görebileceğiniz birden fazla motora sahip bir hava aracı ve Titan üzerinde çok sayıda bilimsel analiz gerçekleştirecek. Altındaki özel sistem ile Titan’ın donuk yüzeyinde delik açarak derin örnekler alabilecek Dragonfly, uçabildiği için Titan’ın hemen her yerine giderek testlerini ve analizlerini genişletebilecek. Dünya’dan yaklaşık 1,2 milyar km uzakta olan Titan için Wiki’de şu açıklama geçiliyor:
“Satürn’ün uydusu olan Titan, Güneş Sistemi’ndeki ikinci en büyük uydudur. Titan da, Ganymede gibi Merkür’den biraz daha büyüktür. Büyük oranda azottan oluşan ve Güneş Sistemi’ndeki diğer uyduların hiçbirinde böylesine kalın olmayan atmosferinin, Dünya’nın ilk zamanlarındaki atmosferine benzediği düşünülmektedir. NASA’nın Dragonfly misyonu kapsamında gönderilmesi planlanan uzay aracı Titan’da canlıların olabileceği olasılığını araştıracaktır. Titan’daki su kütlelerinde ise (Metan sıvısından okyanuslar, göller ve denizler) deniz canlıların bulunma ihtimali araştırılmaktadır. Daha önce yapılan araştırma verilerince Titan’ın okyanuslarında bakterilerin var olabileceği bir ortamın olduğu düşünülmektedir.”