ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, insanoğlunu uzaydan gelecek tehlikelere karşı koruyacak özel bir kamera üzerinde çalışıyor.
Uzay konusunda çalışmalarına devam eden NASA, Dünyaya çarpma tehlikesi bulunan objelerin tespit edilmesi için Near-Earth Object Camera (NEOCam) isimli bir kızılötesi uzay teleskopu geliştiriyor. Söylendiği kadarıyla bu kamera Dünyanın yakınında yer alan ve çarpma riski bulunan asteroidlere odaklanıyor. Bu asteroidleri takip etmek gerçekten büyük önem arz ediyor. İşte buna odaklanan NEOCam’in görevi tüm insanoğlu için hayati görünüyor. NASA şu an Dünyaya yakın 1 km’den geniş çapa sahip tüm asteroidleri belirlemiş durumda. Kurumun yeni teleskoplar ile amacı ise 2020 yılına kadar 140 metreye kadar olan tüm asteroidlerin yüzde 90’ını belirlemek olarak açıklanıyor. Bu asteroidler uzaya gönderilen araçlar / uydular için de büyük bir risk oluşturuyor. Kurum aynı zamanda bizden kaynaklı uzay çöplerini belirleyecek ve temizleyecek sistemler de geliştiriyor.
Geçen hafta açıklanan bu ortaklığın arkasında asteroidlerin rotasını roketle vurarak değiştirmek ve Dünyaya çarpmasını engellemek yer alıyor. Double Asteroid Redirection Test (DART) olarak geçen proje kapsamında ilk deneme 2021 yılında yapılacak. Bunun için bir Falcon 9 roket kaldırılacak ve Dünya’dan 11 milyon kilometre uzakta yer alan Didymos asteroidi vurulacak.
Gelecek için korkutan robot dayanışması