Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, şu sıralar daha çok 2020’de Mars‘a gidecek yeni uzay aracı ile gündeme geliyor. Ancak kurum şimdiden daha sonrası için de aktif olarak çalışmalar yürütüyor.
Dünya‘nın başına kötü bir şey gelirse diye yaşamak için yeni yerler arıyoruz ve bunların en başında Mars geliyor. Ancak Mars tahmin edebileceğinizden çok daha zorlu bir araziye sahip. Gezegen üzerinde harika keşifler yapan Curiosity‘nin ciddi lastik sorunları yaşadığını yakından biliyoruz. İşte bu yüzden NASA‘nın üzerinde çalıştığı yeni lastik en kötünün de kötüsü için hazırlanıyor. İlk bakışta orta çağda kullanılan şövalye zırhlarını andıran lastik, zorlu şartlara pnömatik olmayan (Hava basıncı gerektirmiyor) lastiklerden daha iyi dayanıyor. Buna ek olarak daha iyi çekiş sağladığı belirtilen tasarım, nikel-titanyum (NiTi) gibi alaşımlardan üretiliyor. Söylendiği kadarıyla bu alaşım, çok keskin taşların üzerinden dahi ana şeklini koruyarak geçebiliyor. Yüzde 10 deformasyona kadar dayanan bu lastik, uzun vadeli görevler için çok faydalı görünüyor.
Geliştirilen bu lastiğin 2020 yılında Mars‘a gidecek uzay aracında yer almayacağı söyleniyor. Yani henüz araştırma sürecinde bulunan ürün, uzaya ek olarak Dünya üzerindeki kullanımlara da uygun görünüyor. Aşağıdaki videoda görebileceğiniz üzere çok iyi çalışan lastik, belki günün birinde arazi araçlarında da karşımıza çıkabilir.