NASA’nın Mars aracı Perseverance oksijen üretti; işte detaylar

22 Nisan 2021 09:28

NASA tarafından Mars üzerine indirilen Perseverance uzay aracıyla alakalı geleceğe yönelik önemli bir gelişme yaşanmıs durumda.

NASA’nın Mars aracı Perseverance, en son Ingenuity isimli mini helikopterinin ilk test uçuşu ile gündemde gelmişti. Yapılan resmi açıklamaya göre Ingenuity’nin “test” olarak geçen ilk uçuşu 39 saniye sürdü. Bu denemede helikopter yerden 3 metre kadar yukarıya çıktı.

Dünya dışında yapılan bu ilk helikopter kalkışı ile tarih yazan NASA, 471 milyon km uzakta yer alan Perseverance ile kısa süre önce büyük bir adım daha attı ve solunabilir oksijen üretti. 

MOXIE isimli bir modül ile gerçekleşen bu süreçte Mars atmosferinden karbondioksit toplandı ve bundan beş gram kadar solunabilir oksijen elde edildi. Bunun bir astronot için 10 dakika yetebilecek miktarda olduğu aktarılıyor.

Bu oksijen üretimi gerçekten önemli çünkü biliyorsunuz insanoğlu Mars üzerinde yaşamak, orada koloni kurmak istiyor. Dünya’dan Mars’a oksijen götürmek uzun vadeli bir yaşam için elbette olası değil. Bu açıdan direkt olarak Mars’ta üretim hayati görünüyor.

NASA, Mars üzerinde insan yaşamının bir numaralı kaynağı olan oksijen ve oksijen üretimi için başka testler de yapacaklarını da belirtiyor.

NASA Perseverance aracı, Mars üzerinde başka önemli araştırmalar da yapacak

Tekrardan hatırlamak adına bünyesinde 23 adet yüksek çözünürlüklü kamera ve özel yüzey delici aletler taşıyan uzay aracı, halen bilmeyenler için kızıl gezegenin geçmişinde hayat olup olmadığı belirlemeye çalışacak.

Burada “canlı organizmalar” için deliller bulmayı hedefleyen bilim insanları, bunun için Perseverance ile yüzeyin üzerini değil altını yani derinliklerini incelemek istiyor.

Hatta Perseverance‘nin taşıdığı donanımlar ile şimdiden iki farklı Mars depremini kayıt altına aldığı da aktarılıyor. Bu araçtan yıllar boyunca inanılmaz verilerin elde edilmesi hedefleniyor.

İlginizi Çekebilir

Microsoft’un Xbox özel yeni kulaklık modeli ile tanışın

Paylaş