Bilim kurgu filmlerinin en sevdiği temalardan biri de yeni bir gezegende yerleşim oluşturmak. Günümüzde de bunun çalışmaları hızla devam ediyor. NASA‘nın yeni robotu Valkyrie de o çalışmaların bir ürünü.
Kolonileşme için uzaya göndereceğimiz insanların sonunun pek de parlak olmayacağı oldukça açık. O yüzden işleri hem hızlandıracak hem de kaybı minimuma indirecek robotlara ihtiyacımız var. NASA’nın insansı robotu Valkyrie, dört parmaklı elleri ve gelişmiş eklem yapısıyla uzaya gitmeye gönüllü. Valkyrie ilk olarak Johnson Space Center (JSC) Engineering Directorate tarafından 2013 Darpa Robotics Challenge’da boy göstermesi için tasarlandı. Deprem ve benzeri felaket bölgelerinde çalışması için geliştirilen robot daha gelişmiş bir teknolojiye sahip olması için Kasım 2014’te iki farklı versiyonuyla Amerika araştırma laboratuvarlarına teslim edildi.
NASA’nın R5 olarak isimlendirdiği Valkyrie’in astronotlarla beraber daha çok maden kaynaklarında çalışması, Mars yüzeyinde yaşanabilecek bir ortam oluşturması bekleniyor. Valkyrie kod adı İskandinav mitolojisine dayanıyor. Odin’in yardımcıları olan Valkyrie’ler savaşta ölen kahramanları Valhalla‘ya götürüyor. Tabii savaşta kimin ölüp kimin yaşayacağına da Valkyrie’ler karar veriyor. Bu bilginin Mars’a gidecek gönüllü astronotları çok rahatlatacağına eminiz.
İnsansı robotun üstünde yerleşik bir bilgisayar ve 1,8 kWh’lik bir pil bulunuyor. Robotun kafasında algısal bir sensör bulunuyor. Gövdesinde ise tehlikeli koşullarda çalışmaya uygun bir kamera yer alıyor. Robotun üst kolunda dört adet döner aktüatör bulunuyor. Üst kol, ön kola yedi eklem noktasıyla bağlanıyor. Hareket kabiliyeti oldukça gelişiş olan Valkyrie, yaklaşık 125 kg ağırlığında ve 1,80 m boyunda. İki adet Intel Core i7 işlemciyle çalışan robotun geliştirilme süreci hala devam ediyor.
VİDEO