Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü NATO, denizaltı veri kablolarına yedek olarak bir uydu sistemi kurmak istiyor.
Denizaltı veri kablolarına yönelik saldırı riskleri ve son yıllarda yaşanan bazı kesintileri değerlendiren NATO, iletişim sıkıntılarını önlemek adına özel bir uydu sistemi kullanmak istiyor. HEIST (Hybrid Space-Submarine Architecture Ensuring Infosec of Telecommunications) olarak geçen bir projeyi masaya getiren Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü, denizaltı kablolarındaki hasarı bir metre hassasiyetle tespit edecek ve kesinti meydana gelmesi durumunda verilerin gidebileceği alternatif rotalar bulacak özel bir altyapı kurmayı hedefliyor. Bu süreçte birden fazla uydudan yardım alınması planlanırken, sistemin gerekliliği hakkında yaptığı açıklamada Blekinge Teknoloji Enstitüsü (BTH) Rektör Yardımcısı ve HEIST test koordinatörü Henric Johnson, “İsveç, Estonya ve Finlandiya arasındaki kabloların sabote edildiği olaylar yaşadık. Yani bu olaylar artık bizim için bir gerçek” diyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Eğer görmediyseniz Avrupa’da Starlink benzeri özel bir uydu internet ağı da kurulacak. Bu projenin arkasında birden fazla şirketin desteklediği SpaceRISE konsorsiyumu yer alıyor. SES, Eutelsat, Hispasat, Airbus ve Deutsche Telekom gibi isimler tarafından desteklenen SpaceRISE konsorsiyumu, ilk aşamada 290 farklı uydudan oluşan IRIS² ağını yörüngeye konuşlandırmak ve işletmek için 12 yıllık bir sözleşme imzaladı. Avrupa Birliği, bu sistem ile hem kamu kuruluşlarına hem şirketlere hem de vatandaşlara uzaydan yüksek hızlı internet sağlamayı hedefliyor. Bu projeyle dışa bağımlılığı ortadan kaldırmayı amaçlayan birlik, 10,6 milyar euro yatırım yapılan ağın 2030 yılında devreye girmesini planlıyor.
Şu anda aralarında Türkiye’nin olmadığı 116’dan fazla ülkede hizmet veren SpaceX Starlink, uzaydan interneti doğrudan standart akıllı telefonlara getirmeye de hazırlanıyor. Starlink erişimini standart akıllı telefonlara getirecek bir altyapı hazırlayan ve bunun için ilk aşamada ABD merkezli operatör T-Mobile ile ortaklık kuran SpaceX, geçtiğimiz ay ortaya çıktığı kadarıyla süreçte başka anlaşmalar da gerçekleştiriyor.
Yapılan son paylaşıma göre özellik, ABD’nin yanı sıra Kanada, Japonya, Yeni Zelanda, İsviçre ve Avustralya merkezli bazı operatörler tarafından da desteklenecek. Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Falcon 9 kalkışıyla beraber altyapıyı destekleyen ilk yörünge grubunu tamamlayan şirket, bu sistemi sürekli olarak genişletecek. Elon Musk, altyapıda şu anda 10 MB’lık bir bant genişliği sunulduğunu, ancak bunun gelecekte artırılacağını belirtiyor.
Musk’ın, “Starlink’in yeni sistemi, ekstra ekipman veya özel bir uygulama olmadan cep telefonunuz için uzaydan internet bağlantısı sağlıyor.” dediği altyapı, başka bir önemli kapıyı da açacak. 102’den fazla ülkeye uzaydan internet sağlayan Starlink, Musk tarafından yapılan açıklamaya göre acil durumlar için harika bir imkana sahip olacak.
Bu konuda Musk, “Starlink, zor durumda kalan insanların cep telefonlarıyla ücretsiz olarak acil servislere ulaşmasına imkan sağlayacak. Bu imkan hükümetlerin onayına tabi olarak dünya çapında geçerli olacak.” açıklamasını yapmıştı. Şirket acil durum imkanını ücretsiz olarak sunarak çok mantıklı bir adım atmış olacak. Musk’ın, “Hattının ödemesini unutan ya da ödeme yapacak durumda olmayan birinin ölmesi gibi bir durum söz konusu olamaz.” dediği altyapı, önümüzdeki yıllarda çok sayıda insanın hayatını kurtarabilir.