NATO, saldırı halinde denizaltı internet trafiğini direkt olarak uydulara yönlendirme fikrine destek veriyor

11 Temmuz 2024 11:58

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü veya NATO saldırı halinde denizaltı internet trafiğini direkt olarak uydulara yönlendirme fikrine sıcak bakıyor.

Uluslararası bir askeri ittifak olarak NATO, gelecek için önemli planlar yapıyor ve kilit bazı projelere maddi destek sağlıyor. NATO’nun maddi olarak destek verdiği en son proje ise, olası terörist ya da düşman ülke saldırıları sonrasında kullanılmaz hale gelecek denizaltı internet hatlarındaki trafiği uydulara yönlendirmeyi hedefliyor. Dünya üzerindeki internet ağı, görmüyoruz ancak okyanusların/denizlerin tabanlarına yerleştirilen devasa fiber kablo ağları sayesinde çalışıyor. Bu ağlara yönelik bir saldırının iletişimi kesebileceğini bilen ittifak, bu yüzden alternatif bir yol arıyor. Yapılan açıklamaya göre ABD, İzlanda, İsveç ve İsviçre merkezli bazı araştırmacılar, saldırıya uğramaları halinde internet veri ve trafiğini denizaltı kablolarından uydu iletişimine otomatik olarak yönlendirecek bir sistem kurmak için NATO ile birlikte çalışmaya hazırlanıyor. NATO’da danışman ve program yöneticisi olan Eyüp Kuntay Turmuş, projenin kısa süre önce onaylandığını doğrulamış ve Bloomberg’e e-posta yoluyla yaptığı açıklamada projenin “çok yakında” başlayacağını söylemiş durumda.

İnternet konusunda bundan önce Japonya’da ulaşılan hız ses getirmişti. Geçtiğimiz yıllarda 75 km uzunluğundaki standart optik fiber kablo üzerinden, tek bir entegre çip ile tam 44.2 Tbps internet hızına ulaşılmış ve bu büyük bir rekor olarak çok ses getirmişti. RMIT’nin Melbourne City ile Monash Üniversitesi’nin Clayton kampüsleri arasında elde edilen bu 44.2 Tbps hız, saniyede 50’den fazla 100 GB boyutunda Ultra HD Blu-Ray diskin toplamı kadar veri aktarımı getiriyordu. Daha sonra İngiltere ve Japonya merkezli araştırmacılar, kendi geliştirdikleri altyapı ile tam 178 Tbps hıza ulaşmıştı. Araştırmacılar bu hızda da kalmamıştı. Japonya merkezli araştırmacılar 3 bin km’lik bir fiber hattında tam 319 Tbps hıza ulaşılmıştı.

Mevcut fiber optik ağ üzerinden elde edilen bu uçuk hız, özel bir süreç sayesinde mümkün olmuştu. Geçtiğimiz ay çok daha yüksek bir hız gündemde ses getirdi. Japonya Ulusal Bilgi ve İletişim Teknolojileri Enstitüsü tarafından hazırlanan yeni bir raporda, araştırmacıların tam 402 Tbps gibi gerçekten uçuk bir hıza ulaşmayı başardığı bildirildi. Bunun yeni bir dünya rekoru olduğu açıklanıyor, ekibin 2022 Mart ayında 226 Tbps, 2023 Ekim ayında ise 321 Tbps hıza ulaştığı aktarılıyor. Yapılan açıklamaya göre yeni ulaşılan 402 Tbps hız, 50 Tb/sn gibi inanılmaz bir indirme hızına denk geliyor.

NATO haberleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Acer imzalı elektrikli bisiklet modeli

Paylaş