WhatsApp, Messenger, Telegram… Popüler mesajlaşma uygulamalarını unutun. Gençlerin yeni favorisi, geliştiricinin dahi bu amaçla kullanılacağı aklına gelmeyecek olan bir Google servisi.
Google hayatımıza pek çok başarılı ve popüler servisi soksa da, mesajlaşma uygulamaları onlardan biri değil. Halihazırda dünya genelinde bu alanda WhatsApp başı çekerken, Messenger, Telegram gibi uygulamalar mesajlaşma için sıklıkla kullanılıyor. Ancak gençlerin artık yeni bir favorisi var. Hem de akla gelmeyecek uygulamalardan biri: Google Dokümanlar. The Atlantic‘in kaleme aldığı makaleye göre liselerde hayli yaygın olan yeni yöntem, gençler arasında kısa sürede popüler hale gelmiş durumda. Teknolojik gelişmelerle beraber okullardaki eğitim de bu gelişmelerden yararlanıyor. Orta okul ve liselerde dizüstü bilgisayar ve tablet kullanımının artmasıyla beraber öğretmenler de yaygın bir şekilde ders notlarını ve planlarını Google Dokümanlar üzerinden öğrencilere iletiyor. Öğrenciler ise bu uygulamayı kendi yararlarına çeviriyor.
Her kullanıcı vakıf olmasa da Google’ın bu servisinin “canlı sohbet” özelliği bulunuyor. Öğrenciler zaman zaman bunu kullanırken, zaman zaman da belirli kelimeler ya da cümleler üzerinde eklenebilecek olan “yorumlama” özelliğiyle iletişim kuruyor. Genellikle öğretmenin ilettiği paylaşılan belgeyi kopyalayan öğrenciler bu belge üzerinden sohbetlerini sürdürürken, öğretmen cephesinde ise verilen notlara “çalışıyormuş” ya da dersi takip edip “not tutuyormuş” izlenimi yaratılıyor. Öğretmenin kontrol etmek için yanaştığı bir vakitte ise tek bir dokunuşla tüm konuşma silinebiliyor. Yorumlar için “Sonlandır” tuşuna basmak, tüm konuşmayı sağ üste gizlemeye yetiyor.
Eğer öğretmen tarafından tüm öğrencilere paylaşılmış bir doküman yaratılmadıysa, öğrenciler bu “eksikliği” kendileri gideriyor. Farklı fontlarda yazılar yazarak da kimin sohbette hangi yorumu yaptığı ayırt edilebiliyor. Bu yeni sohbet yöntemi aynı zamanda ailelerin de gözünden kaçabiliyor. Daha da ötesinde ailelerin müdahalesinden uzak, yaygın kullanılan bir iletişim ağı oluşturuyor. Siber zorbalık için de yeni bir alan yaratmış oluyor.
Google’ın Dijital Denge servisi