reklamı kapat

POPÜLER

Toyota AA

Toyota G1

1947 Toyopet

Nereden Nereye #7: Toyota Corolla

 - Güncelleme: 19 Aralık 2016 11:06

Nereden Nereye bu hafta, dünyanın en çok satan otomobillerinden birisi olan Toyota Corolla’yı konuk ediyor. Toyota tarihine ve Corolla’nın geçmişine keyifli bir yolculuk sizlerle.

Toyota AA

Toyota G1

1947 Toyopet

Tarihçe

Japon devi Toyota’nın kuruluş tarihi 1937 olarak bilinse de kuruluş aşamasının öncesine de muhakkak bakmamız gerekiyor. Baktığımızda markanın kurucusu olan Kiichiro Toyoda‘ın 1937’ye gelmeden önce 1929 yılı içerisinde gerek Avrupa gerekse Amerika’da otomobil üretimi ve yatırım planlaması için araştırmalar yaptığını görüyoruz. 1930 yılına gelindiğinde Kiichiro Toyoda, benzinli motorlar üzerine olan araştırmalarını yoğunlaştırdığını ve bu konuda gereken verileri elde etmesiyle birlikte otomobil üretimi konusunda gereken bilgileri topladığını görüyoruz. Aradan geçen üç yılın ardından Japon hükümetinin Çin ile yaşanan savaş sürecinde Toyoda’yı otomobil üretimi konusunda desteklediğini söyleyebiliriz.

Japon hükümetinin de desteğini arkasına alan ve bu fırsatı uzun zamandır kollayan Toyoda 3.4 litrelik altı silindirli ilk resmi motoru Type A’yı üretir. Motorun gelişim sürecinin ardından Toyoda Automatic Loom Works markasının ilk otomobili A1 ve ardından G1‘in üretiminde kullanılmaya başlanır. Markanın günümüzdeki adı olan Toyota Motor ise 1937 yılında kurulur. Aradan geçen on yılın ardın Toyota küçük segment otomobili Toyopet‘i kullanıcılara sunduğunu görüyoruz. 1957 yılından Amerikan pazarına giriş yapan Toyota, 60’ların ortalarına kadar diğer pazarlarda varlığını sürdürmeye devam ettiriyor. Toyota’nın 1966 yılında ilk kez kullanıcıların karşısına çıkardığı modelininse dünyanın en çok satan otomobillerinden biri olacağını kim bilebilirdi?


Birinci Jenerasyon: Corolla E10 (1966-1970)

Toyota, Corolla‘yı sahneye ilk kez 1966 yılının Kasım ayında çıkardı. En büyük rakiplerinden biri olan Nissan’ın (O zamanın adıyla Datsun) Datsun 1000 modelini piyasaya sunmasından bir ay önce kullanıcıların karşısına çıkan Corolla, Toyota’nın zamanının başarılı modellerinden birisi olan hava soğutma boxer motora sahip, Publica’nın yerine getirdiğini görüyoruz.

İlk Corolla toplamda 2.286 mm‘lik aks, 3.848 mm uzunluk, 1.491 mm genişlik ve 1.379 mm yükseklik değerlerine sahipti. Tasarım hatlarıyla o döneminin Japon otomobillerine benzer yapıda karşımıza çıkan birinci jenerasyon Corolla’da coupe, sedan ve station wagon kasa tipleri kullanıcılara sunulan seçenekler arasındaydı. Arka tekerlekten itiş altyapısına sahip olan Corolla’nin ön süspansiyonunda MacPherson yapısı kullanılıyordu.

Birinci jenerasyon Corolla’nın ilk safhada vergiler düşünülerekten 1.0 litrenin altında olması planlanan motor seçenekleri, rakibi olduğu Datsun 1000 modelinin gerisinde kalmamak için 1.1 litreden başladı. Sekiz valflik bu motoruyla birinci jenerasyon Corollanın maksimum güç değeri 60 beygir olarak kayıtlara geçti. Toyota, 1969 yılında Corolla’da sunduğu motora ekstra bir karbüratör daha ekleyerek 13 beygir güçlendirdiği 1.1 litrelik motorla birlikte 78 beygir güç üreten 1.2 litrelik motoru da sunmaya devam etti. Toyota bu motorlarla birlikte Corolla’yı dört ileri manuel ve iki ileri otomatik şanzıman kombinasyonlarıyla satışa sundu.


İkinci Jenerasyon: Corolla E30 (1970-1974)

İlk jenerasyonun ardından ilgiden memnun olan Toyota, çıktığı yıl dünyanın en çok satan otomobili ünvanını ele geçiren ikinci jenerasyonu 1970 yılında kullanıcıların karşısına çıkardı. İlk jenerasyona göre daha uzun ve daha fazla aks mesafesine sahip olan birinci jenerasyonda ön ızgara ve ışıklandırmalarda yapılan küçük tasarım değişiklikleriyle birlikte Kola kutusu” olarak bilinen ve Ford, Corvette ve AMC gibi markaların yanı sıra uçaklarda da kullanılan tasarım hatlarına yer verildi.

İkinci jenerasyonla birlikte motor seçeneklerinde de değişim gözlenen Corolla’da 1.2 litrelik motora ek olarak 1.4 ve 1.6 litrelik motorlar yelpazeye dahil oldu. 86 beygirden başlayan 1.4 litrelik yeni motor yelpazesinde, Japonya’da sunulan motorlar DOHC yapısına sahip versiyonlarda bulunuyordu. Corolla’nın bu jenerasyonda sunulan en güçlü versiyonuysa 110 beygirlik güç değerine sahipti. Toyota bu jenerasyonda yer verdiği motorlarla iki ileri otomatik ve dört ileri manuel şanzımanlarını kombin etmeye devam etti.


Üçüncü Jenerasyon: Corolla E70 (1974-1979)

70’li yıllara gelindiğinde dünyadaki diğer tüm üreticiler gibi küresel bazda yaşanan petrol krizinden Toyota’da olumsuz etkilendi. Üçüncü jenerasyon Corolla kriz döneminde yaşanan durgunluktan ötürü 1981’e kadar üretilen bazı versiyonlarıyla birlikte Corolla ailesinin ürün hayatı en uzun jenerasyonlarından birisi olarak kayıtlara geçti. Coupe, sedan, station wagon ve van seçeneklerine liftback ve hardtop coupe (ayrılabilen açılır tavan) opsiyonu eklenen üçüncü jenerasyonda ön ızgara ve küçük makyajlar dışında tasarımsal olarak radikal bir değişim gözlenmedi.

Üçüncü jenerasyon Corolla’da sunulan motor seçenekleri ikinci jenerasyonda olduğu gibi 1.2 litrelik motor seçeneğinden başladı. Bununla birlikte 1.3 litrelik motor seçeneğini Corolla ailesine dahil eden Toyota 1975 yılında motor içerisinde yer alan yakıt hava karışımını en doğru şekilde verilmesi prensibi üzerine geliştirilen lean burn teknolojisine sahip 1.6 litrelik yeni motorunu Corolla ailesinde sunmaya başladı. Bu motoruyla birlikte daha çevreci olan Corolla, yakıt tüketimi açısından da kullanıcısını daha memnun eder hale gelmişti. Maksimum 124 beygir güç değerine sahip olan bu jenerasyonda manuel şanzıman seçeneğine beş ileri otomatik şanzıman seçeneğine üç ileri değerli vites kutusu eklendi. Corolla’nın E50 koduyla bilinen üçüncü jenerasyon makyajlı kasasının üretimine 1981 yılına kadar devam edildi.


Dördüncü Jenerasyon: Corolla E80 (1979-1983)

İlk jenerasyondan itibaren sunulan Corolla ailesinin tasarımsal olarak en büyük değişikliğine ilk olarak dördüncü jenerasyonda karşılaşıyoruz. 1979 yılında karşımıza çıkan dördüncü jenerasyonun tasarımında daha aerodinamik daha rahat ve araç içerisinde daha ferah bir yaşam alanı sunulması üzerine bir felsefe belirlenmiş. Yerini aldığı jenerasyona göre 30 mm artış gösteren aks mesafesi ve genişlik değerinde 80 mm’lik artış dışarıdan baktığımızda aracın ilk fark edilen boyutsal değişiklikleri arasında yer alıyor.

Tasarım çizgileriyle birlikte motor konusunda da sunulduğu pazara göre daha da büyüyen Corolla ailesinde dizel motor seçeneğinin ilk kez bu jenerasyonda sunulduğunu görüyoruz. 1.3 litreden başlayan benzinli motor seçenekleriyle birlikte Toyota Corolla’da 65 beygir güç üreten 1.8 litrelik dizel ünite kullanıcılara sunuldu. Bu jenerasyonla birlikte ön tarafta sunulan MacPherson süspansiyon sistemine arka tarafta darbe emiş derecesi daha iyi olan coil spring süspansiyonlar eşlik etti. Dördüncü jenerasyonun toplam ağırlığıysa sadece 855 kg olarak kayıtlara geçti.


Beşinci Jenerasyon: Corolla E90 (1983-1987)

Toyota, Corolla ile büyümesini devam ettirirken modelin büyümesini de sürekli olarak devam ettirdi. 3.3 milyonluk üretim rakamıyla en popüler Corolla jenerasyonlarından birisi olan beşinci jenerasyonda 30 mm’lik artışla toplamda 2.430 mm‘lik aks mesafesi bulunuyordu (Ön tekerlekten çekiş). Geride bıraktığı her jenerasyonda daha modernleşen ve büyüyen Corolla’nın bu jenerasyonunda hatchback, sedan, liftback, coupe ve hatchback coupe kasa tipleri farklı pazarlarda sunulan opsiyonlar arasında yer alıyordu.

Ülkemizde yavaş yavaş daha çok görmeye başladığımız Corolla ile birlikte diğer jenerasyonlara nazaran Avrupa pazarında sunulan motor tipleri ve özelliklerine yakından baktığımızda, 69 beygir güç üreten 1.3 litrelik motor seçeneğinden başladığını görüyoruz. 8V’lik motorların yanında 16V DOHC (124 beygir maksimum) ile birlikte mekanik enjeksiyonu 1.8 litrelik dizel motorun (58 beygir) Toyota’nın Avrupa’da pazarında sunduğu motorlar arasında yer alıyordu. Bu jenerasyon dahilinde AE86 koduyla bilinen Corolla GTS kullanıcılara sunulan versiyonlardandı. Üretim hayatı sadece dört yıl süren bu sportif özel versiyonda 1.6 litrelik dört silindirli motor görev yapıyordu. Maksimum 128 beygir güç ve 150 nm güç üreten Corolla GTS’de emme manifoldunda değişikliği gidilerek değişken zamanlama ile yüksek değerlerin elde edilmesini sağlayan T-VIS (Toyota Variabla Intake System) sistemi yer alıyordu. Corolla GTS’de LSD (Limited speed differantial) diferansiyel opsiyonel olarak sunuldu.


Altıncı Jenerasyon: Corolla E100 (1987-1991)

Altıncı jenerasyon Corolla’da ilk jenerasyondan itibaren sunulan arka tekerlekten itiş altyapısının tamamen kalktığını ve bu süreçten sonra üretilen Corolla modellerin tamamen ön tekerlekten çekiş karakterinde kullanıcılara sunulduğunu görüyoruz. Yerini aldığı jenerasyona göre aks mesafesinden ziyade uzunluk ve diğer boyutsal değerlerde artışlar gözlenen bu jenerasyonda XL, GL, SE ve SE Limited donanım versiyonu seçenekleri sunuldu. Bu seçeneklerle birlikte Toyota, altıncı jenerasyon Corolla’da GT-i versiyonunu sınırlı üretim olarak belirlediği ülkelerde satışa sundu.

Toyota, bu jenerasyon Corolla’da motor seçeneklerinde daha net ve belirli seçeneklere yöneldiğini söyleyebiliriz. Avrupa pazarı da dahil olmak üzere 1.3 litrelik benzinli motor seçeneğinin yanı sıra 1.5, 1.6 litrelik benzinli motor ve 1.8 litrelik dizel ünitenin kullanıcılara sunulmaya devam edildiğini görüyoruz. Corolla dahilinde sunulan en güçlü benzinli motor 125 beygir gücündeyken 1.8 litrelik dizel ünitenin altı beygirlik artışla 64 beygir güç ürettiğini görüyoruz.


Yedinci Jenerasyon: Corolla E110 (1991-1995)

Ve geldik ülkemizde döneminin en çok tercih edilen ve halen çoğu kullanıcı için ayrı bir yeri olan yedinci jenerasyona. Corolla, bu jenerasyonla birlikte daha büyük daha ağır ve daha aerodinamik olarak kullanıcıların karşısına çıktı. Tasarım olarak daha yuvarlak hatlara sahip olan Corolla’da 33 mm’lik aks mesafesi artışıyla toplamda 2.464 mm‘lik aks mesafesi bulunuyor. Bununla birlikte yedinci jenerasyon Corolla’nın 4.369 mm’lik toplam uzunluk (Bir önceki jenerasyon 4.326 mm ) ve 1.656 mm’lik genişlik değerine sahip olduğunu görüyoruz.

Sedan, hatchback, coupé, liftback ve station wagon kasa seçenekleriyle kullanıcılara sunulan yedinci jenerasyonda dizel motor ailesi tamamen yenilenmiş bir şekilde karşımıza çıkıyor. 1.3 litreden başlayan benzinli motor ailesinin en yüksek versiyonunda 1.8 litrelik seçenek bulunurken yedinci jenerasyon Corolla dahilinde sunulan dizel motorlarda 72 beygir güç üreten 2.0 ve turbo versiyonuyla 106 beygire kadar güç üretebilen 2.2 litrelik üniteler yer alıyor.


Sekizinci Jenerasyon: Corolla E120 (1995-2000)

Toyota, sekizinci jenerasyon Corolla’nın üretimine Mayıs 1995‘te başladı. Geride bıraktığı jenerasyona göre daha toplu bir görünümle karşımıza çıkan sekizinci jenerasyon Corolla’da genel hatlarda daha oval çizgiler hakimdi. Toyota’nın iç tasarımında gözle görülür iyileştirme yaptığı yeni jenerasyonunda boyutsal olarak fazla bir değişiklik gözlenmese de sekizinci jenerasyon motor teknolojileri bakımından ilklerin yaşandığı bir jenerasyon olarak kayıtlara geçti.

Toyota ilk kez bir motor bloğunu tamemen alüminyumdan üreterek bu jenerasyonun karakteristik farkını ortaya koydu. Motor bloğuyla birlikte silindir yapılarında da alüminyum komponentlere yer veren Toyota bu jenerasyonun ağırlık değerlerinde iyileşme konusunda da ciddi mesafe kaydetti. Toyota, Corolla ailesine 1997 yılında Verso versiyonunu da ekleyerek kullanıcılara yeni bir model varyasyonu sundu. 1999 yılında yapılan makyajla birlikte daha dinamik bir görünüme kavuşan Corolla’da benzinli motor seçenekleri 1.3 litreden 1.7 litreye kadar çeşitlilik gösterdi. Dizel ayağında herhangi bir değişiklik bulunmayan Corolla’da 2.0 ve 2.2 litrelik motorlar sunulmaya devam edildi.


Dokuzuncu Jenerasyon: Corolla E140 (2000-2006)

Toyota, milenyumun ilk Corolla modelini Ağustos 2000‘de karşımıza çıkardı. İlk aşamada sedan ve station wagon kasa tipleriyle sunulan yeni Corolla’da beş kapı hatchback 2001, üç kapı hatchback ise 2002 yılında kullanıcılara sunuldu. Corolla jenerasyonları arasında tasarımsal olarak büyük farklılık olarak nitelendirebileceğimiz bir model de dokuzuncu jenerasyon diyebiliriz. Araç genelinde yapılan gerek aks mesafesi gerek diğer boyutsal değişimler ile Corolla artık daha geniş ve daha büyük bir otomobil haline gelmişti. Dış tasarımla birlikte iç tasarımda da daha modern hatlara sahip olarak kullanıcılara sunuldu.

Dokuzuncu jenerasyon Corolla’da 1.3 litrelik motor seçeneğinin yerini 1.4 litrelik ünite aldı. Benzinli motor seçeneğinin en tepesinde 1.8 litrelik motora sahip olan Corolla’da, 1.4 litrelik D-4D ve 2.0 litrelik D-4D dizel motor seçenekleri ilk kez kullanıcılara sunuldu. D-4D motorlarının yakıt sisteminde common rail teknolojisine sahip olan dokuzuncu jenerasyon Corolla modellerinin en düşük dizel motoru 90 beygir güç üretirken en güçlüsü 116 beygir gücündeydi.


Onuncu Jenerasyon: Corolla E160 (2006-2013)

Geride bıraktığı her jenerasyonda daha da aile arabası kimliğine bürünen Corolla’nın bu jenerasyonunda da bu izleri görmek mümkün. Dokuzuncu jenerasyona göre tasarımsal olarak küçük makyajlarla karşımıza çıkan yeni nesil Corolla’da dış tasarım makyajının yanı sıra araç içerisinde sunulan ekipmanlarda iyileştirmeler gözlendi. JBL ses sistemi, araç stabilizasyon sistemi, çekiş kontrol sistemi gibi teknolojik donanımlar Corolla dahilinde sunulan opsiyonlar arasındaydı.

Sunulduğu pazarlara göre çeşitlilik gösteren onuncu jenerasyon Corolla’da, benzinli motor seçenekleri 1.3 litrelik motordan 2.4 litreye kadar değişiklik gösteriyordu. Bu jenerasyonda sunulan dizel motor seçenekleri 1.4 litre ve 2.0 litre olarak devamlılığını sürdürdü. Toyota, Corolla’nın şanzıman ayağında yeniliğe giderek yedi ileri sürekli değişken yapıda CVT-i otomatik vites kutusu seçeneğini kullanıcılara sundu.


On Birinci Jenerasyon: Corolla E170 (2012-…)

Toyota’nın Corolla macerasında günümüzde de kullanıcılara sunduğu jenerasyon olan on birinci jenerasyon Japonya’da 2012, globalde ise 2013 yılında kullanıcılara sunuldu. Tasarım yüzüyle geçtiğimiz jenerasyonlara oranla en dinamik formuyla karşımıza çıkan son jenerasyon Corolla, geçtiğimiz yıl itibarıyla en teknolojik formuna da kavuştu. Yapılan yeni makyajla birlikte biraz daha sivrilen ve agresifleşen ön tamponu, LED teknolojisine sahip stop lambaları, yeni jant ve gövde rengi seçenekleri Corolla’nın kozmetik değişiklerini oluşturuyor. Toyota’nın çarpışma öncesi frenleme, adaptif cruise control, otomatik yanan uzun farlar ve şeritten ayrılma uyarısı gibi özelliklere sahip Safety Sense-P paketi ile geri görüş kamerası bu versiyonun dikkat çeken destek sistemleri arasında yer alıyor. 2016 model yılıyla 50. yaş ve 10 jenerasyonu geride bırakan Corolla için Toyota, 50. yıl özel versiyonunu da sunmayı ihmal etmedi. 17 inçlik jantlar ve küçük değişimlere sahip olan bu versiyonda özel renk seçenekleri de sunuluyor.

Son jenerasyon Corolla’nın benzinli motor seçenekleri 1.3 litrelik üniteden başlayarak 2.0 litrelik üniteye kadar değişiklik gösteriyor. Dizel motor seçeneklerine baktığımızda 1.4 litrelik ve 2.0 litrelik ünitelerin kullanıcılara sunulduğunu görüyoruz. Toyota pazarlara değişiklik gösteren şanzımanlarda ise beş ve altı ileri manuelle birlikte dört ileri otomatik, yedi ve sekiz ileri CVT-i seçeneklerini kombin ediyor. 1966 yılından günümüze kadar adımlarını kendinden emin şekilde atan Corolla arkasında bir sürü ve farklı farklı hayran kitlesi bırakarak yoluna devam ediyor.

NEREDEN NEREYE SERİSİ
Nereden Nereye #1: Nissan Skyline GT-R
Nereden Nereye #2: Ford Focus
Nereden Nereye #3: Volkswagen Golf
Nereden Nereye #4: Mitsubishi Lancer EVO
Nereden Nereye #5: BMW 3 Serisi
Nereden Nereye #6: Subaru Impreza