Nesli tehlikede olan hayvanlara umut ışığı olacak yöntem

02 Ekim 2018 10:00

Özellikle nesilleri tehlike altında olan hayvanların kurtarılmasını sağlayacağına inanılan yapay dölleme yöntemi, ilk kez aslanlar üzerinde denendi.

Uygulanma işlemi insanlarınkine benzeyen yapay dölleme tekniği, yeni bir teknik değil. Ancak bu tekniğin nesli tehlike altında olan hayvanları kurtaracağına inanılıyor. Güney Afrika’daki Pretoria Üniversitesi araştırmacılarının yapay dölleme yöntemiyle alakalı girişimleri teknik açıdan bir ilk olma özelliğine sahip. Aslanlar üzerinde ilk kez uygulanan bu tekniğin başarılı sonuçlar getirdiği biliniyor. Çünkü yapay dölleme sonrası 25 Ağustos‘ta dünyaya gelen –ve haberin ana görselinde kendine yer bulan– iki yavru aslanın sağlık durumları oldukça iyi. Yöntem her ne kadar olumlu bir gelişme olarak görülse de tekniğin özellikle aslanlar üzerinde uygulanması herkesi pek memnun etmedi.

“Dünyada son 20 yılda yüzde 43 daha az aslan var”

Aslanlarda uygulanmaya başlanan yöntemle alakalı üniversite çalışanları ve hayvan refahı grupları arasında bir görüş ayrılığı yaşanıyor. Gruplar, aslanların korunmaya çalışılmasındaki sebebi turizm ve hayvan pazarlığına bağlarken araştırmacılarsa bu konuda öyle düşünmüyor. Yöntemin uygulayıcılarından Imke Lueders, bu tekniğin tür korumasındaki etkili yöntemlerden biri olduğundan bahsederken yabanıl aslanların nüfusunun son 20 yılda yüzde 43 azaldığının altını çiziyor. Yapay dölleme işlemi kısaca, uygun dişi aslanların en müsait zamanlarının belirlenerek toplanan erkek aslan spermlerinin dişi aslanlara enjekte edilmesini içeriyor. Lueders, süreçteki en riskli işleminse dişi aslanları uygulama sırasında rahat ettirmeye çalışmak olduğunu söylüyor.

İlginizi çekebilir

Qoobo, evcil hayvanların yerini almaya geliyor

Paylaş