Netflix popüler yapımlarının izlenmelerini ölçerken oluşturduğu sistemin detaylarını paylaştı. 3 farklı profilde yapımın popülerliği belirleniyor.
Netflix yeni yapımlarının yanı sıra gündeme sık sık iptal ettiği diziler ve rekor kıran içerikleriyle de geliyor. Tüm bu içeriklerin ölçümü için kullanılan sistemde ise şimdiye kadar sadece bir tanesini biliyorduk. Ancak firmanın İngiltere parlementosuna gönderdiği mektupta aslında bir içeriğin izlenip izlenmediğini ölçmek için kullandığı üç farklı metot olduğu ortaya çıktı. İlk olarak bildiğimiz yöntemden bahsedelim. Bu genellikle platformun rekor kıran içeriklerinin izlenmeleri açıklanırken kullanılıyor. Bir filmin ya da bir dizinin bir bölümünün yüzde 70‘i izlendiyse platform yapımı “izlendi” sayıyor. Bunu yapan izleyici ise “watchers” yani izleyici kategorisine dahil ediliyor. Ancak “starters” ve “completers” diye iki kategori daha mevcut.
Starters kategorisi film ya da dizinin bir bölümünün ilk iki dakikasını izleyenleri kapsıyor. Yani yapım ilk iki dakikasında izleyiciyi kendine çekip devam ettirebilmiş mi bu kategori ile ölçülüyor. Completers ise film ya da dizi sezonunun yüzde 90‘ını izleyenleri kapsıyor. Bu da elbette yapımın izleyiciyi sonuna kadar taşıyıp taşıyamadığını gösteriyor. Bu iki kategoriden geçmişte completers’ın da paylaşıldığını bir kez görmüştük. Stranger Things 3. sezon rekor izlenmeye ulaştığında ilk 4 günde diziyi bitiren izleyici sayısı açıklanmıştı. Starters ve completers verilerinin ölçümü yapımın Netflix kütüphanesinde yayınlandıktan sonraki ilk 7 gününü ve 28 gününü kapsıyor.
İzlenmelerin dizinin başarısına etkisi büyük. Firma aynı zamanda dizinin platforma yeni abone getirme potansiyelini veya iptal edilmesi durumunda abone kaybını da göz önüne alıyor. Stranger Things gibi büyük yapımlar hem platforma ihtiyacı olan yeni aboneleri sağlıyor hem de izlenmelerde doyurucu sonuçlar veriyor. Daha küçük hayran topluluklarına sahip olan yapımlar ise abone kaybı potansiyeli oluşturmasına rağmen düşük risk grubuna girdiği için iptal edilebiliyor.