Dünyanın en büyük video platformlarından olan Netflix, HBO Max ve Disney+, Türkiye pazarında öne çıkabilmek adına keseyi sonuna kadar açtı.
Netflix imzalı yerli içerikler, birçok kişi öyle düşünmesine rağmen platformun sadece Türkiye’deki kullanıcı sayısını artırmasına fayda sağlamıyor. Hazırlanan yerli içerikler sayesinde binlerce insana Türkiye içerisinde ek iş kaynağı oluyor. Bu konuda geçtiğimiz yıllarda bir açıklama yapan Netflix, Hakan: Muhafız’ın lansmanından sonraki belirli bir dönem için Türk yapımlarına yaptığı harcamaların yarattığı ekonomik etkiyi bağımsız bir uluslararası danışmanlık şirketi ile ölçmüştü. O zaman Netflix’te yayına giren 10’dan fazla Türk yapımı yerli içeriğin ekonomiye 583 milyon TL katkı sağladığı ve 3 bin 300’den fazla kişiye istihdam yarattığı bulunmuştu. O zaman konuşan Netflix Türkiye Kamu İlişkileri Direktörü Pelin Mavili, içerik yatırımlarına devam edeceklerini açıklamış, Netflix’in Türk yapımları için “Hem sayı hem de içerik çeşitliliği artacak” demişti.
Bu konuda yeni dönem özelinde bir haber hazırlayan Variety, bu haber üzerinden önemli bilgiler verdi. Birden fazla kaynak ile görüşen site, Netflix, Amazon Prime, HBO Max ve Disney+ arasındaki rekabetin Türkiye’deki yapım maliyetlerini yukarı çektiğine değindi. Ancak rekabetin “yapımcılar, oyuncular ve içerik üreticiler” için büyük fırsatlar yarattığına da değindi.
Konuda bir yorumda bulunan İstanbul merkezli Inter Medya şirketinin sahibi Ahmet Ziyalar, “Disney+ platformu için Türkiye pazarına yarın yokmuşçasına yatırım yapılıyor” dedi. 14 Haziran tarihinde Türkiye’de resmi operasyona başlayacak olan Disney+ yanında HBO Max firmasının da Türkiye’de büyük yerli içerik yatırımları yaptığı açıklandı.
Variety tarafından yayınlanan habere göre henüz tam olarak Türkiye tarihi verilmeyen HBO Max’ın Türkiye’deki yerli içeriklerini Nermin Eroğlu üstleniyor. Bu içerikler için şimdiye kadar yapılmış bir resmî açıklama ise bulunmuyor.
Bu ABD merkezli dev platformların “Yazarlar, yönetmenler ve oyunculara inanılmaz meblağlar ödediğini” belirten Ziyalar, süreçle alakalı “Herkesle çok agresif bir şekilde sözleşme imzalıyorlar” açıklamasını da yapıyor. Bu dev bütçelere sahip platformların oyunculara çok yüksek ücretleri ödemesi, aktarıldığı kadarıyla üretim maliyetlerinin fırlamasına neden oluyor. Bu da yerel pazarda dengeleri bozuyor.
Bu durum söylendiği kadarıyla dev platformlarla çalışmayan Türk yapımcılara içerikleri için ortaya koydukları yatırımlarını telafi etmede baskı ve zorluk yaratıyor. Yani ünlü oyuncular ve süreçteki diğer kilit isimler, rekabet arttığı için yerli diğer içeriklerden de yüksek rakamlar istiyor.