Netflix ve benzer çevrim içi yayın servisleri için RTÜK denetimini başlatan lisanslama süreci tamamlanırken; Netflix’le ilgili ortaya atılan iddialar da açıklığa kavuşturuldu.
1 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayınlanan RTÜK yönetmeliği sonrası Netflix, BluTV ve benzeri çevrim içi yayın servislerinin Radyo Televizyon ve Üst Kurulu’ndan lisans alması şart koşulmuştu. Lisanslamalar için tanınan süre ise 1 Eylül itibarıyla sonlandı. Ancak bu sonlanmanın ardından medyada Netflix’in lisans anlaşması yapmadığı iddiaları ortaya atılmıştı. Bunun da ötesinde popüler çevrim içi yayın platformunun Türkiye’den çekileceği dahi iddia ediliyordu. Netflix’ten konuyla ilgili açıklama beklerken; soru işaretlerini ortadan kaldıran açıklama Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Ebubekir Şahin’den geldi.
Bilgi dezenformasyonu yapan hesapları kınayan Şahin, “Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların internet ortamından sunumuna ilişkin Netflix, BluTV, puhuTV, Turkcell, Vodafone, Digiturk, Tivibu gibi sektörde etkili yayıncıların da aralarında bulunduğu 600’ün üzerinde kuruluştan lisans ve izin başvurusu aldık. Hayırlı olsun.” diyerek iddiaların asılsız olduğunu resmileştirdi.
Söz konusu lisanslama ücretlerini de hatırlatmak gerekirse, internet ortamında radyo yayını için lisans ücreti 10 bin TL olarak belirtilirken, televizyon içinse bu ücret 100 bin TL olarak açıklanıyor. Lisans süresinin 10 yıl olduğunu da kaydedelim. Resmi Gazete’de yer alan yönetmelikte aynı zamanda Netflix’te de olduğu gibi abonelikle yayın sağlayan kuruluşların ayrıca yıllık net satışlarının binde beşini takip eden yılın nisan ayı sonuna kadar Üst Kurul’a ödemesi gerektiği kaydediliyor.
Netflix’in Eylül 2019 ajandası